ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Όλοι οι άνθρωποι που με βοήθησαν να φτάσω εδώ που έφτασα ήταν γυναίκες»

Η Μαίρη Κατράτζου μίλησε στη Λάια Γκαρσία για την εποχή που ήταν σπασικλάκι, για την αδικημένη μόδα στην Ελλάδα και για τη γυνακεία υποστήριξη, την οποία έλαβε.

«Όλοι οι άνθρωποι που με βοήθησαν να φτάσω εδώ που έφτασα ήταν γυναίκες»

Ευγενική, έξυπνη και με αίσθηση του χιούμορ. Αυτή την εντύπωση έκανε η καταξιωμένη, νεαρή σχεδιάστρια μόδας, Μαίρη Κατράντζου, στη μεγάλη θαυμάστρια της, Λάια Γκαρσία, όταν τελικά δημοσιογράφος και style icon, κάτοικος του Μπρούκλιν, κατάφερε να πάρει συνέντευξη από την Ελληνίδα ντιζάινερ. Από την πρώτη στιγμή που η Γκαρσία είδε τα υπέροχα ρούχα της Κατράντζου, ήταν κάτι παραπάνω από έρωτας με την πρώτη ματιά. Έγινε αυτομάτως εμμονή. Οι συλλογές της Κατράντζου γράφει η δημοσιογράφος, στη συνέντευξη που πήρε για λογαριασμό του newsletter «Lenny» της ηθοποιού Λίνα Ντάναμ, έφεραν την υπογραφή ενός εξαιρετικού δημιουργικού μυαλού και τα φορέματα, τα πουκάμισα και οι φούστες της, με τις απίστευτες στάμπες-από γραμματόσημα μέχρι μπουκάλια αρωμάτων- μπορούσαν να φορεθούν στην πραγματική ζωή και από πραγματικές γυναίκες. Δημοσιογράφος και συνεντευξιαζόμενη συμφώνησαν ότι τώρα είναι η καλύτερη εποχή για τις γυναίκες στη μόδα, ο δικός τους «χρυσός αιώνας».

Προκειμένου να προλάβει να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε για τους σχεδιαστές και τα ρούχα τους έγινε «σπασικλάκι», γκουγκλάροντας και παρακολουθώντας εξελίξεις και επιδείξεις, μελετώντας ασταμάτητα και σχεδιάζοντας.

Η μεγαλωμένη στην Ελλάδα Μαίρη Κατράντζου λέει πώς ζωγράφιζε και ήταν πολύ καλή στη γλυπτική. Αγαπούσε την τέχνη γενικώς. Δεν είχε σκεφτεί τη μόδα ως πεδίο επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Στην πορεία και μετά το IB (International Baccalaureate) κατέληξε στο ότι θέλει να καταπιαστεί με κάτι δημιουργικό. «Αλλά η μόδα δεν ήταν ποτέ κάτι μεγάλο στην Ελλάδα. Τότε δεν υπήρχε εβδομάδα μόδας. Τώρα γίνεται, αλλά παλαιότερα δεν γινόταν και δεν είχα σκεφτεί να ακολουθήσω αυτό το επαγγελματικό μονοπάτι, κυρίως επειδή πίστευα ότι θα μετακομίσω στην Ελλάδα και θα ζήσω εκεί τη ζωή μου».

Όμως το ντιζάιν το είχε μέσα της. Έκανε αίτηση στη σχολή Rhode Island School of Design για να σπουδάσει αρχιτεκτονική και την δέχθηκαν. Μετά από ενάμιση χρόνο «ανακάλυψε» ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ του RISD και της σχολής Central Saint Martins στο Λονδίνο. Το πρόγραμμα ήταν τρίμηνης διάρκειας-στο μεταξύ γνώρισε και το αγόρι της -και η Μαίρη είχε ήδη πάρει την απόφαση της: Να φοιτήσει στη σχολή Saint Martins, από όπου είχαν αποφοιτήσει σχεδιαστές μόδας όπως ο εκλιπών Αλεξάντερ ΜακΚουίν και η Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ.

Προκειμένου να προλάβει να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε για τους σχεδιαστές και τα ρούχα τους έγινε «σπασικλάκι», γκουγκλάροντας και παρακολουθώντας εξελίξεις και επιδείξεις, μελετώντας ασταμάτητα και σχεδιάζοντας.

Παίρνοντας καλές κριτικές από το Style.com όταν παρουσίασε τα ρούχα της στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου-η σχολή Saint Martins είναι η μόνη που συμμετέχει στη διοργάνωση- το δικό της label , η δική της ετικέτα ήταν θέμα χρόνου. Μπήκε στα βαθιά, χωρίς πολλά χρήματα, χωρίς να έχει γνώσεις στο κομμάτι της παραγωγής και τα κατάφερε.

«Βρίσκω συναρπαστικό το ότι γυναίκες με ισχύ αλλάζουν με συναρπαστικό τρόπο τη μόδα ακριβώς τώρα. Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να είναι μια γυναίκα στον χώρο της μόδας. Όταν ξεκίνησα θυμάμαι ότι σκεφτόμουν πόσα εμπόδια έχω μπροστά μου. Και πίστευα ότι ένα από αυτά ήταν ότι είμαι γυναίκα. Τώρα νιώθω εντελώς διαφορετικά», λέει η Ελληνίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου στο lenny.com, «συνειδητοποίησα ότι όλοι οι άνθρωποι που με βοήθησαν να φτάσω εδώ που έφτασα ήταν γυναίκες. Όλα τα πρότυπα μου ήταν γυναίκες, οι οποίες ήταν πολύ γενναιόδωρες με το χρόνο τους. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν κάνει πολύ σημαντικά πράγματα. Εκτιμώ ότι τώρα είναι η στιγμή όπου οι γυναίκες πρέπει να μείνουν ενωμένες. Γνωρίζετε τη φράση «υπάρχει μια ξεχωριστή θέση στην κόλαση για τις γυναίκες, που δεν βοηθούν άλλες γυναίκες»;. Τη λατρεύω! Νιώθω πολύ τυχερή και προνομιούχα που είμαι γυναίκα σχεδιάστρια, η οποία εργάζεται αυτή τη χρονική στιγμή».

«Όλοι οι άνθρωποι που με βοήθησαν να φτάσω εδώ που έφτασα ήταν γυναίκες»

Read Next

22 Απρ 2024

Λουλούδια, χρώματα και λάμψη: Η Αντιγόνη Νεοφύτου προτείνει τα πιο stylish looks για την άνοιξη

Η ηθοποιός δοκιμάζει επίκαιρα και διαχρονικά κομμάτια δημιουργώντας κομψά outfits για την άνοιξη.

21 Απρ 2024

Μαρινιέρα + denim: Η Σοφία Καρβέλα φόρεσε τη μαρινιέρα με τον πιο ανοιξιάτικο τρόπο

Το ανοιξιάτικο outfit της Σοφίας Καρβέλα που θέλουμε να υιοθετήσουμε

Περισσότερα από

Μόδα

20 Απρ 2024

Πήραμε μία γεύση από τα σανδάλια που θα φοράμε όλο το καλοκαίρι

Ξαφνικά μύρισε καλοκαίρι και εμείς ήδη οργανώνουμε τη γκαρνταρόμπα της θερινής εποχής.

18 Απρ 2024

Η ανοιξιάτικη εμφάνιση της Όλγας Κεφαλογιάννη με λευκό κοστούμι και εσπαντρίγιες

Το διαχρονικό κομμάτι της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας που επέλεξε η Όλγα Κεφαλογιάννη

17 Απρ 2024

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

17 Απρ 2024

Τα μυστικά για sexy εμφανίσεις μετά τα 50

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το sexy dressing.

17 Απρ 2024

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με το αλάνθαστο ανοιξιάτικο combo που χαρίζει σε κάθε γυναίκα φινέτσα

Ο chic συνδυασμός που επέλεξε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου είναι ιδανικός για κάθε γυναίκα

16 Απρ 2024

Ο Malan Breton στην Athens Fashion Week: Το success story του πολυτάλαντου σχεδιαστή

Ο Malan Breton είναι ένας αυθεντικός celebrity της μόδας.

16 Απρ 2024

Ελεονώρα Μελέτη: Πώς φόρεσε το total white κοστούμι

Η σικάτη εμφάνιση και οι δηλώσεις για την υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές.

15 Απρ 2024

Τα πιο κομψά looks που μπορείς να κάνεις με τα hero-pieces της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας

Τα πιο stylish ανοιξιάτικα looks από τη νέα συλλογή της Calvin Klein

13 Απρ 2024

Γιάννα Αγγελοπούλου: Η σοφιστικέ εμφάνιση με γόβες και τσάντα Chanel

Η εμφάνιση της στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μάς έδωσε έμπνευση.

13 Απρ 2024