ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για την ασυμβίβαστη ζωή της πανκ Βίβιαν Γουέστγουντ

Ιέρεια της μόδας, συνιδρύτρια του πανκ, δραστήρια ακτιβίστρια, ανήσυχο πνεύμα. Χωρίς φόβο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Βίβιαν Γουέστγουντ τα έχει κάνει σχεδόν όλα.

Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για την ασυμβίβαστη ζωή της πανκ Βίβιαν Γουέστγουντ

1. «Οι ζωντανοί αξίζουν σεβασμό. Οι νεκροί αξίζουν την αλήθεια», λέει στην αυτοβιογραφία της η αντισυμβατική βρετανίδα σχεδιάστρια, η οποία γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941 στο Ντέρμπισαϊρ της Βρετανίας. Από πολύ μικρή, ξεχώριζε για τον πληθωρικό της χαρακτήρα και ήταν ανήσυχο πνεύμα. Η οικογένειά της αποφάσισε να μετακομίσει στο Λονδίνο και εκεί η Βίβιαν έγινε δασκάλα. Τελικά όμως, μεταπήδησε στο λαμπερό κόσμο της μόδας. Στην αρχή κατασκεύαζε κοσμήματα και στη συνέχεια ασχολήθηκε με το σχεδιασμό ρούχων.

Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για την ασυμβίβαστη ζωή της πανκ Βίβιαν Γουέστγουντ
Ως δραστήρια ακτιβίστρια για το περιβάλλον, έχει αγωνιστεί εναντίον της βιομηχανίας κρέατος που μολύνει τα ύδατα και έχει πάρει μέρος σε πολλές καμπάνιες της Peta και άλλων γνωστών οργανώσεων.

2. Πηγή έμπνευσης για την ίδια ήταν οι μηχανόβιοι, οι φετιχιστές και οι πόρνες. Πάντα τη γοήτευε το πιο ακραίο στυλ. Αυτό την έκανε εξάλλου να ξεχωρίζει από τους συναδέλφους της. Το 1969 άνοιξε μαγαζί με την ονομασία 'Let it Rock' στο King's Road του Λονδίνου, το οποίο αντανακλούσε απόλυτα το κίνημα της πανκ. Οι διάφορες συλλογές που δημιούργησε κατά καιρούς, είχαν έντονες επιρροές όχι μόνο από το πανκ αλλά και από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς όπως και ανεξήγητα φαινόμενα. Η συνεχής αναζήτηση για εκκεντρικές και προκλητικές εικόνες είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, όπως και ο παιδικός της ενθουσιασμός, ο οποίος συχνά φτάνει στα όρια του φανατισμού για φρέσκες ιδέες και κοινωνική δράση μέσα από τις δημιουργίες της.

«Οι ζωντανοί αξίζουν σεβασμό. Οι νεκροί αξίζουν την αλήθεια», λέει στην αυτοβιογραφία της η αντισυμβατική βρετανίδα σχεδιάστρια, η οποία γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941 στο Ντέρμπισαϊρ της Βρετανίας.

3. Ως δραστήρια ακτιβίστρια για το περιβάλλον, έχει αγωνιστεί εναντίον της βιομηχανίας κρέατος που μολύνει τα ύδατα και έχει πάρει μέρος σε πολλές καμπάνιες της Peta και άλλων γνωστών οργανώσεων.

4. «Αυτό που κάνω τώρα είναι ακόμα πανκ. Έχει να κάνει με το φωνάζεις δυνατά για την αδικία και να κάνεις τους ανθρώπους να σκεφτούν, ακόμα και αν τους ξεβολεύεις. Θα είμαι πάντα πανκ με αυτή την έννοια» τονίζει γεμάτη αυτοπεποίθηση η σχεδιάστρια, που έχει πλέον γίνει και γιαγιά.

Πάντα τη γοήτευε το πιο ακραίο στυλ. Αυτό την έκανε εξάλλου να ξεχωρίζει από τους συναδέλφους της.

5. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κατηγορήσει τη νέα γενιά για έλλειψη γούστου, θεωρώντας τους εβδομηντάρηδες πιο στυλάτους. Σε συνέντευξή της, μετά το τέλος της επίδειξης Φθινόπωρο-Χειμώνας 2012, η ιέρεια της μόδας και της πανκ κουλτούρας εξέφρασε με το μοναδικό της δηκτικό τρόπο και χωρίς μισόλογα, την άποψή της για το στυλ, τη μόδα και την καταναλωτική συμπεριφορά. «Οι άνθρωποι δείχνουν πιο άσχημοι από ποτέ. Είναι τόσο κομφορμιστές. Κανένας δεν σκέφτεται, απλώς αγοράζει. Είμαι σχεδιάστρια μόδας και κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται: Ε, και τι παραπάνω ξέρει αυτή; Εγώ μιλάω απλώς για όλα αυτά τα σκουπίδια που έχουν κατακλύσει τον κόσμο της μόδας. Προτείνω να αγοράζετε λιγότερα και να επιλέγετε σωστά. Οι γρήγορες και εύκολες λύσεις έχουν κάνει τους νέους να μοιάζουν όλοι μεταξύ τους. Αυτοί που ξεχωρίζουν περισσότερο και έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι οι άνθρωποι στην ηλικία μου, κοντά στα 70».

Έχει τιμηθεί τέσσερις φορές με διεθνείς διακρίσεις για την προσφορά της στο χώρο της μόδας αλλά και για το μέγεθος των εξαγωγών των δημιουργιών της.

6. Το 2015 η αντισυμβατική σχεδιάστρια μόδας δε δίστασε να βγει στους δρόμους του Λονδίνου, έχοντας συμβολικά στην αγκαλιά της ένα «βρέφος του μέλλοντος», το οποίο γεννήθηκε έπειτα από τη περιβαλλοντική μόλυνση που προκάλεσε η μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης. Για άλλη μία φορά, θέλησε με ακραίο τρόπο να εκφράσει την αντίθεσή της στην τεχνική εξόρυξης φυσικού αερίου.


7. Έχει τιμηθεί τέσσερις φορές με διεθνείς διακρίσεις για την προσφορά της στο χώρο της μόδας αλλά και για το μέγεθος των εξαγωγών των δημιουργιών της. Αρκετές εξέχουσες προσωπικότητες και επώνυμοι καλλιτέχνες έχουν φορέσει δημιουργίες και έχουν διαφημίσει αξεσουάρ της. Ανάμεσά τους η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, η Πριγκίπισσα Ευγενία της Υόρκης, η Γαλλίδα ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ, η Γκουέν Στεφάνι και ο Φάρελ Γουίλιαμς.

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κολεξιόν της

Read Next

17 Μαϊ 2024

Αυτά είναι τα παπούτσια που θα χαρίσουν στιλ στις εμφανίσεις μας την άνοιξη και το καλοκαίρι

Τα πιο stylish και κομψά ζευγάρια παπουτσιών τα βρήκαμε στην EXE SS'24 collection.

16 Μαϊ 2024

Νάνσυ Ζαμπέτογλου: Φόρεσε το πιο must φόρεμα της σεζόν με animal print

Αυτό το φόρεμα σίγουρα θα πρέπει να το βάλεις στην γκαρνταρόμπα σου.

Περισσότερα από

Μόδα

15 Μαϊ 2024

Φεστιβάλ Καννών 2024 | Οι celebrities που ξεχώρισαν στο κόκκινο χαλί της πρώτης μέρας

Οι celebrities που κέρδισαν μία θέση στη λίστα με τις "Best Dressed" στο Φεστιβάλ Καννών.

15 Μαϊ 2024

Η 74χρονη Μαρία Αλιφέρη παραδίδει μαθήματα κομψότητας

Η δημόσια εμφάνιση μετά από καιρό που μας απέδειξε για μια ακόμη μια φορά πως η κομψοτητα δεν έχει ηλικία.

10 Μαϊ 2024

Δήμητρα Ματσούκα: Το χαλαρό french-style της στο θέατρο

Η Δήμητρα Ματσούκα το έκανε όπως τα French girls.

10 Μαϊ 2024

Ottolinger: Το βερολινέζικο brand που ντύνει την Μαρίνα Σάττι στην Eurovision 2024

Ποιος είναι ο Bερολινέζικος οίκος μόδας που είναι γνωστός για τα avant garde ρούχα του;

08 Μαϊ 2024

"Vivienne Westwood: Η Προσωπική Συλλογή": Η ιδιαίτερη γκαρνταρόμπα της εμβληματικής σχεδιάστριας βγαίνει σε δημοπρασία

Η δημοπρασία που αποτίει φόρο τιμής σε μία από τις πιο επιδραστικές σχεδιάστριες μόδας και ακτιβίστριες για το περιβάλλον.

07 Μαϊ 2024

Νάνσυ Ζαμπέτογλου με μαύρο μαγιό και ροζ γυαλιά στο πιο καλοκαιρινό fashion combo

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με μαύρο μαγιό στο Instagram βάζει τους followers σε καλοκαιρινό mood

06 Μαϊ 2024
06 Μαϊ 2024
03 Μαϊ 2024
02 Μαϊ 2024

Η Adele επαναφέρει τις απόλυτες γόβες των 80s

Είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε αυτήν την εποχή.