ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μόνο τη βέρα σου επιτρέπεται να φοράς»: Παράξενοι ενδυματολογικοί κώδικες των Γιαπωνέζων

Τέσσερις Γιαπωνέζες μιλούν για τα αυστηρά dress codes που έχουν κληθεί να ακολουθήσουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και φάσεις της ζωής τους.

«Μόνο τη βέρα σου επιτρέπεται να φοράς»: Παράξενοι ενδυματολογικοί κώδικες των Γιαπωνέζων

Μπορεί όταν σκεφτόμαστε την ιαπωνική μόδα να μας έρχονται στο μυαλό είτε φολκόρ μοτίβα όπως εκείνο του κιμονό είτε το τολμηρό στυλ που υιοθετούν νεανικές «υποκουλτούρες» είτε το κομψό μίνιμαλ είτε οι edgy προτάσεις αβανγκάρντ σχεδιαστών, ωστόσο τέσσερα κορίτσια από την Ιαπωνία υποστηρίζουν πως η νόρμα είναι να ντύνονται πιο συντηρητικά. Αυτό είναι τουλάχιστον το συμπέρασμα μιας συζήτησης ανάμεσα στη Γιαπωνέζα καθηγήτρια Γιαμαμότο Σενσέι και τέσσερις νεαρές φίλες, απόφοιτες πανεπιστημίου, οι Σα, Μάο, Χάνα και Ρέι, που παρουσιάζεται σε βίντεο στο YouTube.

Όπως υποστηρίζουν οι πέντε γυναίκες, μια Γιαπωνέζα καλείται ήδη από το σχολείο να ακολουθήσει αυστηρούς στιλιστικούς κανόνες. Μια από τις συνεντευξιαζόμενες, για παράδειγμα, είπε πως κάποιοι από αυτούς ήταν «ενοχλητικοί», όπως ότι αναγκαζόταν να διατηρεί κουμπωμένο τόσο το σακάκι όσο και το πουκάμισό της – μέχρι το λαιμό. Η φούστα της έπρεπε να φτάνει κάτω από το γόνατο, δεν της επιτρεπόταν να φοράει μεικάπ, ενώ τα αγόρια που δεν είχαν το «σωστό» μήκος μαλλιών συχνά κουρεύονταν με την ψιλή, θυμίζοντάς μας τους δικούς μας «Τεντιμπόηδες» της δεκαετίας του ’60.

Η φούστα της έπρεπε να φτάνει κάτω από το γόνατο, δεν της επιτρεπόταν να φοράει μεικάπ, ενώ τα αγόρια που δεν είχαν το «σωστό» μήκος μαλλιών συχνά κουρεύονταν με την ψιλή

Όταν βγαίνεις στην αγορά εργασίας, προσθέτουν οι συνομιλητές, η ομοιομορφία στο ντύσιμο γίνεται πιο έντονη, καθώς όλοι οι υποψήφιοι αναγκάζονται να εμφανιστούν στη συνέντευξη με το ίδιο κοστούμι και μπορεί να απορριφθούν από τον πιθανό εργοδότη αν επιλέξουν οποιαδήποτε πιο ευφάνταστη λύση. Μια λογική του συγκεκριμένου κανόνα θα μπορούσε να είναι ότι «όλοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, δεν αφήνεις να σε προσδιορίσουν τα ρούχα που φοράς» όπως σχολιάζεται στη συζήτηση. «Είναι επικίνδυνο να εκφράσεις την προσωπικότητά σου μέσα από τα ρούχα σου, γιατί αν διαφέρει το ντύσιμό σου μπορεί να μην προσληφθείς». Μια απόρριψη σε συνέντευξη μπορεί, μάλιστα, να σημάνει έναν επιπλέον χρόνο ανεργίας, καθώς συνήθως οι μεγάλες εταιρείες της Ιαπωνίας κάνουν προσλήψεις μόνο μία φορά το χρόνο.

«Είναι επικίνδυνο να εκφράσεις την προσωπικότητά σου μέσα από τα ρούχα σου, γιατί αν διαφέρει το ντύσιμό σου μπορεί να μην προσληφθείς»

Αλλά και μετά την πρόσληψη, οι εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουν τους περιοριστικούς ενδυματολογικούς κώδικες της επιχείρησης. «Όχι τσάντες με logos, όχι μεγάλα κοσμήματα, όχι κόκκινο κραγιόν» λέει μια Γιαπωνέζα στο βίντεο, ενώ η φίλη της προσθέτει πως το μόνο κόσμημα που επιτρέπεται να φορούν στο γραφείο είναι γαμήλιες βέρες.

Μια Γιαπωνέζα που ζει εκτός Ιαπωνίας αισθάνεται ελεύθερη να υιοθετήσει το προσωπικό της στυλ, αλλά στην πατρίδα της μοιάζει να υπάρχει «ένα κατώτατο και ένα ανώτατο όριο», ένα αυστηρό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί. «Μπορείς λοιπόν να είσαι μοντέρνα, αλλά όχι υπερβολικά μοντέρνα» όπως συνοψίζει μια από τις γυναίκες. Ακόμα, για παράδειγμα, και σε περιστάσεις χωρίς συγκεκριμένο dress code, π.χ. σε μια σχολική τελετή αποφοίτησης, υπάρχει ο άγραφος κανόνας οι γονείς να φορούν κοστούμι όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος που παίρνει τη συνέντευξη.

Δείτε τους παράξενους ενδυματολογικούς κανόνες μιας Γιαπωνέζας:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: YouTube

Read Next

03 Μαϊ 2024
02 Μαϊ 2024

Η Adele επαναφέρει τις απόλυτες γόβες των 80s

Είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε αυτήν την εποχή.

Περισσότερα από

Μόδα

30 Απρ 2024

Αυτά είναι τα athleisure κομμάτια που θα επιλέξουμε για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές εμφανίσεις μας

Τα κομμάτια που θα προτιμήσουμε στις προπονήσεις μας και στις casual εξόδους μας

30 Απρ 2024

Το σούπερ εντυπωσιακό κατακόκκινο φόρεμα της Αν Χάθαγουεϊ έκλεψε την παράσταση

Η Αν Χάθαγουεϊ με κόκκινο φόρεμα Versace ήταν ο ορισμός του sexy chic.

30 Απρ 2024

Τα κομμάτια που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις μια ενημερωμένη και θηλυκή spring - summer γκαρνταρόμπα

Τα κομμάτια που θα αναδείξουν την πιο λαμπερή και θηλυκή πλευρά σου αυτή τη σεζόν.

29 Απρ 2024

H Νάνσυ Ζαμπέτογλου με το απόλυτο ανοιξιάτικο look

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με κόκκινο παντελόνι και '70s πουκάμισο.

29 Απρ 2024

Κλέλια Ανδριολάτου: Τα stylish looks που επιλέγει για τις ανοιξιάτικες ημέρες στην πόλη

Τα κομψά ανοιξιάτικα looks που επιλέγει η Κλέλια Ανδριολάτου για όλες τις ώρες της ημέρας

26 Απρ 2024

Πώς θα δημιουργήσεις τα πιο εντυπωσιακά bohemian chic looks για την άνοιξη σύμφωνα με την Τζωρτζίνα Λιώση

Οι πιο κομψοί συνδυασμοί που μπορείς να δημιουργήσεις φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι.

25 Απρ 2024

Στην γκαρνταρόμπα μίας fashion expert: Η Κατερίνα Ευαγγελινού προτείνει πως να είμαστε κομψές 24/7

Οι στιλιστικές επιλογές της Κατερίνας Ευαγγελινού από το answear.gr πρόκειται να σε εμπνεύσουν να ανανεώσεις το στιλ σου.

25 Απρ 2024

Το dress code είναι "κομψή σε κάθε ανοιξιάτικη περίσταση" και η Μαρία Παπαγεωργίου προτείνει τα πιο χρήσιμα styling tips για να το πετύχεις

Η κομψότητα είναι μία επιλογή που μπορείς να κάνεις σε κάθε ανοιξιάτικη περίσταση και η Μαρία Παπαγεωργίου το αποδεικνύει.

24 Απρ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Πώς φόρεσε το οικονομικό λεοπάρ φόρεμα από τα Zara

Η Ελένη Μενεγάκη λέει "ναι" στο διαχρονικό λεοπάρ φόρεμα, και μας θυμίζει γιατί το αγαπάμε τόσο πολύ

24 Απρ 2024

Πώς θα συνδυάσεις τα πιο stylish looks με τα πιο κομψά παπούτσια της άνοιξης σύμφωνα με την Κέισι Μίζιου

Τα looks και τα παπούτσια με τα οποία θα δημιουργήσεις επίκαιρες και κομψές εμφανίσεις.