ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μέριλιν και Τζάκι: Οι γυναίκες του Κένεντι που πέρασαν στο πάνθεον της ιστορίας της μόδας

Δύο διαχρονικά ινδάλματα που τις ένωνε και τις χώριζε ο ίδιος άντρας, καθώς «μήλον της έριδος» δεν ήταν άλλος από τον 35ο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μέριλιν και Τζάκι: Οι γυναίκες του Κένεντι που πέρασαν στο πάνθεον της ιστορίας της μόδας

Όσα χρόνια και αν περάσουν, η Marilyn Monroe θα είναι το αιώνιο σύμβολο της θηλυκότητας και της γοητείας και η Jackie Kennedy η ιέρεια του στυλ. Δύο εμβληματικές προσωπικότητες, μία ξανθιά και μία μελαχρινή, που οι εμφανίσεις τους έμειναν ανεξίτηλες στο πέρασμα του χρόνου. Δύο διαχρονικά ινδάλματα που τις ένωνε και τις χώριζε ο ίδιος άντρας, καθώς «μήλον της έριδος» δεν ήταν άλλος από τον 35ο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μέριλιν και Τζάκι: Οι γυναίκες του Κένεντι που πέρασαν στο πάνθεον της ιστορίας της μόδας
Φορώντας ένα κλασικό φόρεμα με ρίγες και flat σανδάλια, η Monroe δίνει στυλιστικές συμβουλές που ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Marilyn Monroe: Η απόλυτη σταρ του σινεμά με το ασυναγώνιστο σεξαπίλ

Η Norma Jeane Mortenson, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, κατάφερνε να δείχνει απαστράπτουσα σε κάθε της εμφάνιση, παρά τις όποιες δυσκολίες την ταλαιπωρούσαν κατά διαστήματα, κυρίως λόγω της παράνομης σχέσης της με τον JFK. Το μυστικό αποκαλύφθηκε, όταν το 1962 στα γενέθλια του Προέδρου Kennedy, η Marilyn Monroe εμφανίστηκε στη σκηνή του Madison Square Garden και τραγούδησε όλο σκέρτσο και νάζι 'Happy Birthday, Mr. President', φορώντας ένα αστραφτερό, στο χρώμα του δέρματος φόρεμα, που σφιχταγκάλιαζε το κορμί της, στολισμένο με 2.500 κρυστάλλινες πούλιες. Τα media εκείνης της εποχής ανέφεραν πως η ξανθιά καλλονή δεν επέλεξε τυχαία το συγκεκριμένο outfit. Σαν μια πιο σύγχρονη σειρήνα θέλησε να παρασύρει με τη γοητεία της και το τραγούδισμά της τον Kennedy, που τόσο απεγνωσμένα ήθελε. Μάλιστα απολύθηκε από μια ταινία που θα πρωταγωνιστούσε, γιατί επέλεξε αντί για τα γυρίσματα να πάρει το πρώτο αεροπλάνο για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να βρεθεί δίπλα στον αγαπημένο της.

Αναμφίβολα, το στυλ της επηρέασε γενιές και γενιές, καθώς φρόντιζε κάθε της εμφάνιση να ξεχωρίζει και να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ανέδειξε το pin-up ταπεραμέντο της με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάσει δύο ολόκληρες δεκαετίες.
Το 1962 στα γενέθλια του Προέδρου Kennedy, η Marilyn Monroe εμφανίστηκε στη σκηνή του Madison Square Garden και τραγούδησε όλο σκέρτσο και νάζι 'Happy Birthday, Mr. President', φορώντας ένα αστραφτερό, στο χρώμα του δέρματος φόρεμα, που σφιχταγκάλιαζε το κορμί της, στολισμένο με 2.500 κρυστάλλινες πούλιες.
Τα one-piece μαγιό αναδεικνύουν τις καμπύλες και έγιναν σήμα κατατεθέν της.

Ποια η παρακαταθήκη της Marilyn στην ιστορία της μόδας

  • Δεν είναι καθόλου άσχημο να έχεις καμπύλες. Εάν αυτό είναι το δυνατό σου σημείο, πρέπει να το προβάλλεις και όχι να το κρύβεις.
  • Τα one-piece μαγιό αναδεικνύουν τις καμπύλες και έγιναν σήμα κατατεθέν της.
  • Γνώριζε πολύ καλά πώς να κάνει το κάθε outfit να μοιάζει εντυπωσιακό, φορώντας το κατακόκκινο κραγιόν της και ένα στενό φόρεμα.
  • Ανέδειξε τις αστραφτερές, ξανθιές ατίθασες μπούκλες, προσδίδοντας μία πνοή ολόξανθης δροσιάς και φρεσκάδας σε εκείνη την εποχή.
  • Εάν είχε bad hair day, κάλυπτε τα μαλλιά της με ένα μαντήλι και έκανε μια ακόμη εμφάνιση που αντέγραφαν οι γυναίκες, όχι μόνο της Αμερικής.
  • Ανέδειξε το pin-up ταπεραμέντο της με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάσει δύο ολόκληρες δεκαετίες.
  • Φορώντας ένα κλασικό φόρεμα με ρίγες και flat σανδάλια, η Monroe δίνει στυλιστικές συμβουλές που ισχύουν μέχρι και σήμερα.
  • Αντικείμενο-φετίχ της τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, με αγαπημένο της σχεδιαστή παπουτσιών τον Ιταλό Salvatore Ferragamo. Εξάλλου, μία από τις πιο γνωστές δηλώσεις της:"Δώσε σε ένα κορίτσι τα κατάλληλα παπούτσια και μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο".
  • Εάν οι γόβες στιλέτο συνδυάζονταν και με μία καπαρντίνα, χαλαρά ριγμένη στους ώμους, τότε το στυλ της απογειωνόταν και αποκτούσε άλλον αέρα.
Η Jackie δεν υπήρξε καθόλου εκκεντρική και τολμηρή. Από την άλλη όμως, δε φοβήθηκε να πειραματιστεί με τη γκαρνταρόμπα της πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο του γυναικείου πληθυσμού.

Jackie Kennedy: Η Πρώτη Κυρία με το εκλεπτυσμένο στυλ και τη μοναδική φινέτσα

Η Jacqueline Lee Bouvier μεγάλωσε σε ένα πλούσιο περιβάλλον και από μικρή ήταν μια δυναμική και πολύ ευγενική φυσιογνωμία. Η κομψότητα, οι λεπτοί της τρόποι και η διακριτικότητά της, την έκαναν το απόλυτο style icon του Λευκού Οίκου.

Οι κακές γλώσσες ήθελαν τη Marilyn να τηλεφωνεί στη Jackie και να της εξομολογείται τον παράνομο δεσμό της με τον JFK, με τη δεύτερη να απαντά: "Marilyn, θα τον παντρευτείς! Αυτό είναι υπέροχο! Και θα μετακομίσεις στο Λευκό Οίκο, θα αναλάβεις τις ευθύνες της Πρώτης Κυρίας, εγώ θα φύγω από εδώ και εσύ θα έχεις όλα τα προβλήματα!" Κάτι, που όπως έδειξε η ιστορία, ποτέ δε συνέβη.

Η Jackie δεν υπήρξε καθόλου εκκεντρική και τολμηρή. Από την άλλη όμως, δε φοβήθηκε να πειραματιστεί με τη γκαρνταρόμπα της πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο του γυναικείου πληθυσμού. Το στυλ της ήταν ιδιαίτερα κομψό και μοντέρνο, χωρίς όμως να προκαλεί με ακραίες επιλογές και να προβάλλει την πολυτέλεια. Το 'Jackie Look' αντέγραψαν ουκ ολίγες και το κοπιάρουν ακόμα και σήμερα όλες οι Πρώτες Κυρίες της Αμερικής και όχι μόνο. Ήταν και θα είναι ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα και κολακευτικά στυλ, καθώς αναδεικνύει τη γυναικεία φινέτσα.

Το 'Jackie Look' αντέγραψαν ουκ ολίγες και το κοπιάρουν ακόμα και σήμερα όλες οι Πρώτες Κυρίες της Αμερικής και όχι μόνο.

Τι μας δίδαξε στυλιστικά η Jackie

  • Οι πέρλες μπορούν να έχουν την ίδια βαρύτητα με τους πολύτιμους λίθους.
  • Τα φορέματα σε γραμμή Α, συνδυασμένα με το ίδιο μαντό μπορούν να απογειώσουν το στυλ.
  • Ως λάτρης των αξεσουάρ, αγαπούσε πολύ τα καπέλα χωρίς γείσο, τα μεταξωτά μαντήλια στο λαιμό, τα λευκά γάντια μέχρι τον αγκώνα και τα τεράστια κοκκάλινα γυαλιά ηλίου τύπου 'Jackie O', που κρύβουν τις ατέλειες και κάνουν την εμφάνιση πιο μυστηριώδης.
  • Μια άλλη εμμονή της Jackie ήταν το λευκό χρώμα. Θεωρούσε μια total white εμφάνιση μία πολύ safe επιλογή. Είχε καταλάβει από νωρίς τη δύναμη της μονοχρωμίας και τη δυναμική του συγκεκριμένου χρώματος. Επέλεγε λευκό ακόμα και για τις χειμερινές της εμφανίσεις.
  • Το ροζ μπορεί να είναι πολύ πιο εντυπωσιακό από το έντονο κόκκινο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ροζ ταγέρ με το ασορτί καπέλο, που φορούσε όταν δολοφονήθηκε ο JFK το 1963 στο Ντάλας; Ένα ταγέρ που έμελλε να γίνει το ρούχο-σύμβολο του συγκεκριμένου συμβάντος. Ένα ρούχο που έμεινα στην ιστορία, όσο κανένα άλλο.
  • Απομάκρυνε τις γυναίκες από την υπερβολικά σφιχτή μέση, τα κρινολίνα και τα υπερβολικά χτενίσματα και τις μύησε σε ένα πιο χαλαρό και φυσικό τρόπο ντυσίματος, που συνοδευόταν από ένα πιο ελαφρύ μακιγιάζ.
  • Τα απλά αμάνικα μπλουζάκια και τα φαρδιά παντελόνια αποτελούν μέχρι και σήμερα σήμα κατατεθέν του άψογου στυλ και του καλού γούστου.
  • Καλοχτενισμένα μαλλιά, ελαφρώς φουντωτά και απλά. Σαν αυτό να ήταν το φυσικό λουκ της. Πάντα περιποιημένα για να πηγαίνουν με το υπόλοιπο στυλ. Ποτέ ιδιαίτερα μακριά, για να μην κλέβουν την προσοχή από τα ρούχα.
  • Για ένα είδωλο όπως η Jackie, το φουλάρι στο κεφάλι ήταν η καλύτερη εναλλακτική της κοτσίδας, χωρίς να χάνει ποτέ τη λάμψη της και να δείχνει απεριποίητη. Και κάπως έτσι, τα κεφαλομάντηλα, στη δεκαετία του 1970 έγιναν ξαφνικά το αξεσουάρ όλων των γυναικών που ήθελαν να χαρακτηρίζονται από κομψότητα.
  • Τα μοτίβα της Lilly Pulitzer, τα απλά μαύρα φορέματα, τα μανίκια τριών τετάρτων και τα στολισμένα σανδάλια της Κένεντι ταιριάζουν σε κάθε γυναίκα που θέλει να νιώθει άνετη χωρίς όμως να δείχνει βαρετή.
Επέλεγε λευκό ακόμα και για τις χειμερινές της εμφανίσεις.
Οι πέρλες μπορούν να έχουν την ίδια βαρύτητα με τους πολύτιμους λίθους.
Για ένα είδωλο όπως η Jackie, το φουλάρι στο κεφάλι ήταν η καλύτερη εναλλακτική της κοτσίδας, χωρίς να χάνει ποτέ τη λάμψη της και να δείχνει απεριποίητη. Και κάπως έτσι, τα κεφαλομάντηλα, στη δεκαετία του 1970 έγιναν ξαφνικά το αξεσουάρ όλων των γυναικών που ήθελαν να χαρακτηρίζονται από κομψότητα.
Τα μοτίβα της Lilly Pulitzer, τα απλά μαύρα φορέματα, τα μανίκια τριών τετάρτων και τα στολισμένα σανδάλια της Κένεντι ταιριάζουν σε κάθε γυναίκα που θέλει να νιώθει άνετη χωρίς όμως να δείχνει βαρετή.

Read Next

17 Απρ 2024

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με το αλάνθαστο ανοιξιάτικο combo που χαρίζει σε κάθε γυναίκα φινέτσα

Ο chic συνδυασμός που επέλεξε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου είναι ιδανικός για κάθε γυναίκα

16 Απρ 2024

Ο Malan Breton στην Athens Fashion Week: Το success story του πολυτάλαντου σχεδιαστή

Ο Malan Breton είναι ένας αυθεντικός celebrity της μόδας.

Περισσότερα από

Μόδα

16 Απρ 2024

Ελεονώρα Μελέτη: Πώς φόρεσε το total white κοστούμι

Η σικάτη εμφάνιση και οι δηλώσεις για την υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές.

15 Απρ 2024

Τα πιο κομψά looks που μπορείς να κάνεις με τα hero-pieces της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας

Τα πιο stylish ανοιξιάτικα looks από τη νέα συλλογή της Calvin Klein

13 Απρ 2024

Γιάννα Αγγελοπούλου: Η σοφιστικέ εμφάνιση με γόβες και τσάντα Chanel

Η εμφάνιση της στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μάς έδωσε έμπνευση.

13 Απρ 2024
12 Απρ 2024

Η Ελένη Πετρουλάκη με total white look: Η παντελόνα που έκανε τη διαφορά

Η εμφάνιση της fitness expert σε εγκαίνια έκθεσης στο φουαγιέ του Παλλάς

12 Απρ 2024

Νάνσυ Ζαμπέτογλου: Φόρεσε τα πιο μοντέρνα παπούτσια της άνοιξης

Με 70’s αισθητική και άνεση σε κάθε βήμα. Αυτά είναι τα παπούτσια που θα φοράς την φετινή άνοιξη.

11 Απρ 2024

Prada Galleria: Η εμβληματική τσάντα του οίκου επιστρέφει ανανεωμένη με έμπνευση από τη φύση

Η νέα εκδοχή της Prada Galleria είναι μία φρέσκια προσθήκη στη δημιουργική γκάμα του ιταλικού οίκου.

11 Απρ 2024

Η Μαρέβα Μητσοτάκη με λευκό σακάκι και sneakers στην εκδήλωση για τα "150 χρόνια Μεγάλη Βρετανία"

Η Μαρέβα Μητσοτάκη έδωσε το παρών στην προβολή του ντοκιμαντέρ για τα "150 χρόνια Μεγάλη Βρετανία".

10 Απρ 2024

Η 77χρονη Άννα Μαρία κομψή με μπλε coat dress σε βραδινή έξοδο

Το κομψό φόρεμα έφερε την υπογραφή της ελληνίδας σχεδιάστριας μόδας, Celia Kritharioti.

10 Απρ 2024

Κατερίνα Διδασκάλου: Το κομψό styling trick που αναβαθμίζει ακόμη και το πιο απλό look

Το στιλιστικό trick που ακολούθησε η 63χρονη ηθοποιός.