ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η ανακάλυψη που άλλαξε τα δεδομένα στην ιστορία του στυλ και του αισθησιασμού

Και ο Θεός επινόησε τη γόβα στιλέτο, το σύμβολο της θηλυκότητας και της σεξουαλικότητας.

Η ανακάλυψη που άλλαξε τα δεδομένα στην ιστορία του στυλ και του αισθησιασμού

Δεν υπάρχει άντρας που να μην υποκλίνεται στη θέα ενός γυναικείου ποδιού, το οποίο μακραίνει όμορφα πάνω σε ψηλοτάκουνα. Ακόμα και ο ήχος από το τακούνι κάνει τους πάντες να στρέψουν το βλέμμα τους και να θαυμάσουν το θέαμα. Κάθε γυναίκα που θέλει να αναδείξει τη θηλυκή της πλευρά έχει τουλάχιστον ένα με δύο ζευγάρια στη γκαρνταρόμπα της. Και ένα είναι σίγουρο: όσο μεγαλώνει το ύψος του, τόσο αυξάνεται και η αυτοπεποίθηση της.

Η ανακάλυψη που άλλαξε τα δεδομένα στην ιστορία του στυλ και του αισθησιασμού
Andre Perugia 1938
Andre Perugia. Παπούτσι του 1930.

Τα ψηλά τακούνια δεν είναι όμως επινόηση των τελευταίων δεκαετιών. Αν ανατρέξουμε πίσω στο χρόνο και την ιστορία θα δούμε ότι το ύψος στο τακούνι υποδήλωνε το γένος και την κοινωνική τάξη και τα ψηλά παπούτσια ήταν ανέκαθεν συνώνυμο της πολυτέλειας. Στην Ευρώπη του 16ου αιώνα, η χρήση τους ταυτίστηκε με την επιβολή δύναμης και δεν προορίζονταν μόνο για το ένα φύλο. Αργότερα, στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η μόδα απασχόλησε έντονα την κοινωνία, το ενδιαφέρον για αυτά γίνεται πιο έντονο σε σχέση με παλαιότερα. Έτσι σταδιακά, η γυναικεία σεξουαλικότητα αρχίζει να απελευθερώνεται και μαζί της μεγαλώνει και το ύψος του τακουνιού. Τον 20ο αιώνα, οι κλασικές γόβες δίνουν τη θέση τους σε πιο καινοτόμα και πρωτότυπα σχέδια. Οι μύτες στρογγυλεύουν για να γίνουν και πάλι μυτερές και τα τακούνια λεπταίνουν για να γίνουν και πάλι πιο χοντρά, ανάλογα με τις επιταγές της μόδας. Τον 21ο αιώνα, οι σχεδιαστές υιοθετούν μια πιο αρτιστίκ προσέγγιση, καθώς επηρεάζονται από τα καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά ρεύματα της εποχής και χρησιμοποιούν νέες τεχνοτροπίες αλλά και καινούρια υλικά.

Dior γόβες σε όλες τις αποχρώσεις.
Andre Perugia. Παπούτσι του 1930. Η μύτη ήταν ακόμα στρογγυλή.
Όταν το 1998 έκανε το ντεμπούτο της η σειρά 'Sex and the City', το σέξι υπόδημα καθιερώθηκε σε απόλυτο γυναικείο φετίχ και ο Blahnik έγινε ένας από τους πιο καταξιωμένους σχεδιαστές ευφάνταστων παπουτσιών.

Η πρώτη γόβα στιλέτο

Ετυμολογικά, η λέξη stiletto προέρχεται από τη λατινική λέξη stilus που σημαίνει "καρφίτσα". Η ιστορία της γόβας στιλέτο, με το χαρακτηριστικό τακούνι να παραπέμπει σε καρφί και με ύψος από 10 έως 15 εκατοστά, ξετυλίγεται τη δεκαετία του 1930, όταν ο Γάλλος σχεδιαστής και κατασκευαστής υποδημάτων Andre Perugia δημιουργεί ένα ζευγάρι φετιχιστικά παπούτσια-καρφιά για μια γνωστή τραγουδίστρια της όπερας.
Η επιτυχία αναμενόμενη και προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγοραστικού του κοινού, αποφασίζει να ανοίξει το δικό του οίκο υποδημάτων Padova, διαθέτοντας τις διάσημες δημιουργίες του και στο κατάστημα Saks της Νέας Υόρκης. Αυτά τα υποδήματα φαίνεται πως είχαν προπομπό τα τακούνια που φορούσαν ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Λουδοβίκος ο 14ος και η Μαρία Αντουανέτα.

Γόβα με κεντημένο τακούνι του οίκου Dior από τον Roger Vivier.
Η πρώτη γόβα στιλέτο, στη σύγχρονη εκδοχή της κάνει την εμφάνισή της στα μέσα της δεκαετίας του 1950, με τη Μέριλιν Μονρόε να φέρει επάξια τον τίτλο της καλύτερης εκπροσώπου του ερωτικού αυτού υποδήματος. Α
Ferragamo γόβα φτιαγμένη αποκλειστικά για την Μέριλιν.

Η πρώτη γόβα στιλέτο, στη σύγχρονη εκδοχή της κάνει την εμφάνισή της στα μέσα της δεκαετίας του 1950, με τη Μέριλιν Μονρόε να φέρει επάξια τον τίτλο της καλύτερης εκπροσώπου του ερωτικού αυτού υποδήματος. Αρχικά, τις τάσεις και τις γραμμές καθόρισαν δύο κορυφαίοι σχεδιαστές, από τη μια ο Γάλλος Roger Vivier για τον οίκο Christian Dior, ο οποίος χρησιμοποίησε διαφορετικά υλικά στο τακούνι όπως μετάξι, δαντέλες και πέρλες, χαρίζοντας έτσι περισσότερη λάμψη και από την άλλη ο Ιταλός δημιουργός Salvatore Ferragamo. Η θρυλική σταρ με το ασυναγώνιστο σεξαπίλ είχε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στην “αδυναμία” της για τα “υποδήματα-κομψοτεχνήματα” που σχεδίαζε για εκείνη ο αγαπημένος της Ferragamo.

Η Μέριλιν αγαπούσε τις γόβες Salvatore Ferragamo.

Τη δεκαετία του 1980 το στιλέτο επανήλθε στο προσκήνιο πιο δυναμικά, όταν οι γυναίκες το συνδύασαν με φορέματα με έντονες βάτες και πολύχρωμα αξεσουάρ, δίνοντας παράλληλα αρκετό όγκο και στο hairstyling.

Λίγα χρόνια αργότερα, η δόξα του Ferragamo αντικαθίσταται από το Manolo Blahnik, ο οποίος ανέδειξε το τακούνι στιλέτο σε piece of art. Όταν το 1998 έκανε το ντεμπούτο της η σειρά 'Sex and the City', το σέξι υπόδημα καθιερώθηκε σε απόλυτο γυναικείο φετίχ και ο Blahnik έγινε ένας από τους πιο καταξιωμένους σχεδιαστές ευφάνταστων παπουτσιών. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος «πίστευα πάντα ότι υπάρχουν στιγμές στη μέρα που τα ίσια παπούτσια φαίνονται πανέμορφα, αλλά για το βράδυ προτιμώ αυστηρά ψηλά τακούνια. Μάλιστα, όσο πιο ψηλά, τόσο καλύτερα». Η fashion editor της Βρετανικής Vogue, Alexandra Shulman ανακαλύπτοντας τον αγαπημένο σχεδιαστή της Sarah Jessica Parker ανέφερε ότι «αν ο Θεός ήθελε να φοράμε flat παπούτσια, δε θα επινοούσε τον Manolo Blanhik».

«Αν ο Θεός ήθελε να φοράμε flat παπούτσια, δε θα επινοούσε τον Manolo Blanhik».

Με τις πρωταγωνίστριες του 'Sex and the City' να απογειώνουν τα high heels, οι γυναίκες ολοένα και υιοθετούν τα ψηλοτάκουνα από το πρωί στο γραφείο, προσδίδοντας έναν άλλον αέρα στο business look τους, όσο και κατά τις βραδινές τους εξόδους, όπου θέλουν να δείχνουν fabulous and glamorous.

Ο Christian Louboutin πρωτοπόρησε στο πάντρεμα της κλασικής μπαλαρίνας με το ύψος μιας γόβας στιλέτο.
«Αν θες να νιώσεις γυναίκα, φόρεσε τακούνια. Αν θες να αισθανθείς θεά, φόρα ψηλοτάκουνα!»

Αξίζει ωστόσο να αναφερθούμε και στη συμβολή του Christian Louboutin, καθώς είναι αυτός που πρωτοπόρησε στο πάντρεμα της κλασικής μπαλαρίνας με το ύψος μιας γόβας στιλέτο. Ο μετρ του υποδήματος έχει καταφέρει να κάνει τα γυναικεία πόδια να μοιάζουν ακόμα πιο μακριά και τις γυναίκες να περπατούν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σαν και είναι σταρ του σινεμά. Εξάλλου, η συμβουλή του προς το γυναικείο φύλο είναι μία και μάλλον οφείλουμε να την ακολουθήσουμε πιστά: «Αν θες να νιώσεις γυναίκα, φόρεσε τακούνια. Αν θες να αισθανθείς θεά, φόρα ψηλοτάκουνα!»

Μέχρι και σήμερα, τα ψηλά τακούνια έχουν περίοπτη θέση στις συλλογές των σχεδιαστών και είναι το must have κάθε γυναίκας, που θέλει να εντάξει κάτι μοιραίο στο προσωπικό της στυλ. Δεκάποντες ή δεκαπεντάποντες, στρογγυλές ή μυτερές, κλασικές ή πιο εκκεντρικές, οι γόβες είναι και θα είναι το πιο σέξι item που ομορφαίνει τη γυναικεία ύπαρξη και τραβάει τα βλέμματα των ανδρών σαν μαγνήτη. Γι' αυτό μην τις αφήνετε στο ράφι χωρίς να τις "εκμεταλλεύεστε" σε κάθε ευκαιρία.

Καμπάνια της εποχής του Roger Vivier για τον Christian Dior.
Roger Vivier για Christian Dior.

Read Next

24 Απρ 2024

Πώς θα συνδυάσεις τα πιο stylish looks με τα πιο κομψά παπούτσια της άνοιξης σύμφωνα με την Κέισι Μίζιου

Τα looks και τα παπούτσια με τα οποία θα δημιουργήσεις επίκαιρες και κομψές εμφανίσεις.

24 Απρ 2024

Το lookbook της άνοιξης: Η Αναστασία Παντούση δίνει την έμπνευση για να δημιουργήσεις τις πιο κομψές εμφανίσεις

Η Αναστασία Παντούση με τα ρούχα και αξεσουάρ που αξίζει να προσθέσεις στην ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Περισσότερα από

Μόδα

24 Απρ 2024

Το Chic Travel Style της Χρυσιάννας Ανδριοπούλου: Οι βαλίτσες και οι τσάντες ταξιδιού που επιλέγει

Τα είδη ταξιδιού που διαμορφώνουν τις τάσεις στη μόδα του chic traveling.

23 Απρ 2024

4 στιλιστικές συμβουλές για να δημιουργήσεις τα πιο κομψά και άνετα ανοιξιάτικα looks σύμφωνα με την Ελίνα Παπίλα

Η Ελίνα Παπίλα προτείνει τα must have κομμάτια της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας.

22 Απρ 2024

Λουλούδια, χρώματα και λάμψη: Η Αντιγόνη Νεοφύτου προτείνει τα πιο stylish looks για την άνοιξη

Η ηθοποιός δοκιμάζει επίκαιρα και διαχρονικά κομμάτια δημιουργώντας κομψά outfits για την άνοιξη.

21 Απρ 2024

Μαρινιέρα + denim: Η Σοφία Καρβέλα φόρεσε τη μαρινιέρα με τον πιο ανοιξιάτικο τρόπο

Το ανοιξιάτικο outfit της Σοφίας Καρβέλα που θέλουμε να υιοθετήσουμε

20 Απρ 2024

Πήραμε μία γεύση από τα σανδάλια που θα φοράμε όλο το καλοκαίρι

Ξαφνικά μύρισε καλοκαίρι και εμείς ήδη οργανώνουμε τη γκαρνταρόμπα της θερινής εποχής.

18 Απρ 2024

Η ανοιξιάτικη εμφάνιση της Όλγας Κεφαλογιάννη με λευκό κοστούμι και εσπαντρίγιες

Το διαχρονικό κομμάτι της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας που επέλεξε η Όλγα Κεφαλογιάννη

17 Απρ 2024

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

17 Απρ 2024

Τα μυστικά για sexy εμφανίσεις μετά τα 50

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το sexy dressing.

17 Απρ 2024

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με το αλάνθαστο ανοιξιάτικο combo που χαρίζει σε κάθε γυναίκα φινέτσα

Ο chic συνδυασμός που επέλεξε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου είναι ιδανικός για κάθε γυναίκα