ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μαριάν Ιλέν: Η μούσα και έρωτας του Λέοναρντ Κοέν. "Η θεϊκή ύπαρξη που έφεραν οι Θεοί στο δρόμο μου"

Ένας έρωτας μεγαλύτερος από τη ζωή, με φόντο την Ύδρα.

Μαριάν Ιλέν: Η μούσα και έρωτας του Λέοναρντ Κοέν. "Η θεϊκή ύπαρξη που έφεραν οι Θεοί στο δρόμο μου"

H ιστορία είναι πάνω κάτω γνωστή. Ήταν Απρίλιος του ’60 όταν ενώ ο Λέοναρντ Κοέν περπατούσε στο Λονδίνο μια μέρα που έβρεχε, είδε μπροστά του την πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδας. Μπήκε μέσα και αντίκρισε έναν ηλιοκαμένο άνδρα. Τον ρώτησε τι καιρό κάνει στην Ελλάδα, πήρε την απάντηση πως ήταν άνοιξη και αμέσως πήρε την απόφασή του. Λίγες μέρες μετά εγκατέλειψε την Αγγλία.

Λάτρεψε την Ύδρα για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί εκεί γνώρισε, ερωτεύτηκε και εμπνεύστηκε, την Μάριαν Ιλέν. Είναι η γυναίκα που τον ενέπνευσε να γράψει το So Long Marianne και το Bird on the Wire, η γυναίκα που έζησε μαζί της (στην Ύδρα) σχεδόν 10 χρόνια και λίγο πριν εκείνη φύγει από τη ζωή (πέθανε στις 28 Ιουλίου 2016 στη Νορβηγία σε ηλικία 81 ετών) της είχε στείλει μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια επιστολή υποσχόμενος πως γρήγορα θα την ακολουθούσε. Και κράτησε το λόγο του.

Μαριάν Ιλέν: Η μούσα και έρωτας του Λέοναρντ Κοέν. "Η θεϊκή ύπαρξη που έφεραν οι Θεοί στο δρόμο μου"

«Λοιπόν, Marianne, έφτασε αυτή η ώρα που παραμεγαλώσαμε και τα σώματά μας αρχίζουν να καταρρέουν.
Νομίζω πως θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα.
Θέλω να ξέρεις πως είμαι σε απόσταση αναπνοής πίσω σου - αν απλώσεις το χέρι σου νομίζω ότι μπορείς να αγγίξεις το δικό μου! Να ξέρεις ότι πάντα σε αγαπούσα, για την ομορφιά σου και τη σοφία σου, αλλά δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, γιατί τα γνωρίζεις καλά. Τώρα όμως, θέλω απλά να σου ευχηθώ να έχεις ένα πολύ καλό ταξίδι. Αντίο παλιά μου φίλη. Σου στέλνω απέραντη αγάπη. Τα λέμε σύντομα...»

Στην Ύδρα, ο Κοέν αποφάσισε να αγοράσει σπίτι. Ένα παραδοσιακό σπίτι στο νησί, εκεί όπου έγραψε μερικά από τα πιο σημαντικά κομμάτια του. Πλήρωσε μόλις 1.500 δολάρια για να αγοράσει το σπίτι όπου έμεινε σχεδόν μια 10ετία. Όταν το αγόρασε το σπίτι δεν είχε υποδομή για υδραυλικά, ούτε για ρεύμα. Ήταν χρήματα που του είχε αφήσει κληρονομιά τη γιαγιά του και όπως θα δήλωνε χρόνια αργότερα, αυτή ήταν η πιο έξυπνη απόφαση της ζωής του.

Εκεί, λοιπόν, γνώρισε την πανέμορφη, ψηλή και ξανθιά Μάριαν Ιλέν. Μια θεϊκή ύπαρξη που οι θεοί έφεραν στο δρόμο μου, όπως είχε πει. Ήταν η "μούσα" του. Όσοι τη γνώρισαν την περιέγραψαν σαν μια πανέξυπνη, πανέμορφη, σοφή γυναίκα. Τυλιγμένη μόνο με μια πετσέτα, καθισμένη μπροστά σε μια γραφομηχανή στο σπίτι της Ύδρας, κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου Songs from a Room που κυκλοφόρησε το 1969.

Από τον Σεπτέμβριο του ’60 όταν αγόρασε το σπίτι στην Ύδρα, μοίραζε το χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα το εξωτερικό. Εκεί έγραψε κάποια από τα καλύτερα τραγούδια και βιβλία του. Περιέγραφε την Ύδρα σαν ένα παράδεισο επί της γης. Είχε βεράντα και υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Επισκεπτόταν την Ύδρα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Read Next

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.