ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

19 χρόνια από τον θάνατο της Νταϊάνας. Τα ερωτήματα συνεχίζουν να χορεύουν γύρω από την απουσία της

Στις 31 Αυγούστου 1997 πεθαίνει η πριγκίπισσα Νταϊάνα καθώς το σώμα της υπέκυψε σε σοβαρά τραύματα που προκλήθηκαν από το αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι.

19 χρόνια από τον θάνατο της Νταϊάνας. Τα ερωτήματα συνεχίζουν να χορεύουν γύρω από την απουσία της

Στις 31 Αυγούστου 1997 πεθαίνει η πριγκίπισσα Νταϊάνα καθώς το σώμα της υπέκυψε σε σοβαρά τραύματα που προκλήθηκαν από το αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι σε πρόσκρουση στην σήραγγα Pont de l’Alma. O εραστής της Dodi Fayed και ο οδηγός της Mercedes-Benz S280 Henri Paul βρήκαν και εκείνοι τραγικό θάνατο στο δυστύχημα. Μοναδικός επιζών ο σωματοφύλακάς της Trevor Rees-Jones. Τα media κατηγορούν για το ατύχημα το κυνήγι των paparazzi ωστόσο μια 18μηνη εμπεριστατωμένη έρευνα έδειξε ότι προκλήθηκε λόγω του οδηγού ο οποίος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου δεδομένης της υψηλής ταχύτητας, της μεγάλης ποσότητας αλκοόλ που είχε καταναλώσει καθώς και ποσότητας ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών χαπιών που επιδείνωσαν την κατάστασή του. Ο Paul ήταν αναπληρωτής επικεφαλής της ασφάλειας του ξενοδοχείου Hotel Ritz και νωρίτερα είχε αποτρέψει τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά το δυστύχημα οι φωτογράφοι ήταν απομακρυσμένοι από το αυτοκίνητο.

19 χρόνια από τον θάνατο της Νταϊάνας. Τα ερωτήματα συνεχίζουν να χορεύουν γύρω από την απουσία της

Το χρονικό του ατυχήματος

Το Σάββατο 30 Αυγούστου 1997 η Νταϊάνα και ο Ντόντι φεύγουν από την Σαρδηνία με το ιδιωτικό τους jet και φτάνουν στο Παρίσι στο ξενοδοχείο Ritz όπου σκoπεύουν να παραμείνουν ένα βράδυ. Πριν είχαν περάσει εννέα ημέρες στο yacht Jonikal, του πατέρα του Dodi,Mohamed, στην ιταλική και γαλλική Ριβιέρα. Ο Henri Paul είχε λάβει οδηγίες να οδηγήσει την Mercedes-Benz S280 προκειμένου να διαφύγει από το κυνήγι των paparazzi .Ένα όχημα δόλωμα έφτασε μπροστά στην βασική είσοδο του ξενοδοχείου προσελκύοντας έτσι πλήθος φωτογράφων. Τότε η Diana and Fayed έφυγαν από την πίσω κρυφή είσοδο του ξενοδοχείου, την είσοδο Cambon γύρω στις 12.20 τα μεσάνυχτα πηγαίνοντας για το διαμέρισμα στο Rue Arsène Houssaye.Οι δύο εραστές ήταν στα πίσω καθίσματα ενώ συνοδηγός ήταν ο Trevor Rees-jones, μέλος της προσωπικής φρουράς της οικογένειας Fayed.

Φεύγοντας από το ξενοδοχείο διέσχισαν το Place de la Concorde, οδήγησαν κατά μήκος του Cours la Reine και του Cours Albert 1er – και μπήκαν στην σήραγγα Place de l'Alma. Στις 12:23 π.μ κατά την είσοδο στο τούνελ ο Paul έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου , το αυτοκίνητο παρέκκλινε στα αριστερά του οδοστρώματος πριν συγκρουστεί μετωπικά με τον 13ο πυλώνα που στήριζε την σήραγγα, με εκτιμώμενη ταχύτητα 105χλμ/ώρα.

Ό,τι καλύτερο είχε ποτέ δείξει το βρετανικό παλάτι.
Φεύγοντας από το ξενοδοχείο διέσχισαν το Place de la Concorde, οδήγησαν κατά μήκος του Cours la Reine και του Cours Albert 1er – και μπήκαν στην σήραγγα Place de l'Alma.

Τα επακόλουθα

Καθώς τα θύματα ήταν λιπόθυμα στο αυτοκίνητο ,οι φωτογράφοι που ακολουθούσαν μικρότερη ταχύτητα, έσπευσαν να βοηθήσουν προσπαθώντας να ανοίξουν τις πόρτες και να τους βγάλουν ενώ κάποιοι από αυτούς έβγαζαν φωτογραφίες. Σοβαρά τραυματισμένη η πριγκίπισσα αναφέρεται ότι μουρμούριζε ¨Ω Θεέ μου¨ και όταν οι φωτογράφοι απομακρύνθηκαν από την αστυνομία μουρμούριζε «Αφήστε με ήσυχη». Ο Fayed καθόταν στο πίσω αριστερό κάθισμα του συνοδηγού και φαινόταν νεκρός. Η πυροσβεστική προσπαθούσε να τον απεγκλωβίσει και να τον επαναφέρει στην ζωή ενώ αναφέρθηκε ως νεκρός από έναν γιατρό στις 1:32 π.μ. Ο Paul ήταν νεκρός κατά την έξοδό του από τα συντρίμμια. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Institut Medico-Legal, στο νεκροτομείο του Παρισίου και όχι στο νοσοκομείο. Η αυτοψία κατέληξε ότι και οι δύο υπέστησαν ρήξη στον ισθμό της αορτής και κάταγμα σπονδυλικής στήλης .

Έχοντας τις αισθήσεις του ο Rees-Jones υπέφερε από πολλαπλά τραύματα στο πρόσωπο. Οι μπροστινοί αερόσακοι λειτούργησαν κανονικά ενώ οι επιβάτες δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας. Η Νταϊάνα που καθόταν πίσω και δεξιά στην θέση του συνοδηγού είχε ακόμη τις αισθήσεις της. Αναφέρθηκε από έναν φωτογράφο ότι αιμορραγούσε από την μύτη και τα αυτιά της,το κεφάλι της στηριζόταν στην πλάτη του καθίσματος και καθώς προσπάθησε να βγει από το αμάξι δεν μπορούσε γιατί τα πόδια της είχαν κολλήσει.

Οι πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στις 12.30 π.μ. και οι εφτά paparazzi που βρίσκονταν στην σκηνή του δυστυχήματος συνελήφθησαν.

Τον Ιούνιο του 2007 ένα ντοκιμαντέρ στο κανάλι 4 με τίτλο «Νταϊάνα η μάρτυρας του τούνελ» αποκάλυψε ότι το πρώτο πρόσωπο που άγγιξε την πριγκίπισσα ήτα ο γιατρός Dr Maillez ο οποίος ανέφερε ότι δεν είχε εμφανή τραύματα αλλά ήταν σε κατάσταση σοκ και την τροφοδοτούσε με οξυγόνο.

Οι πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στις 12.30 π.μ. και οι εφτά paparazzi που βρίσκονταν στην σκηνή του δυστυχήματος συνελήφθησαν. Η Νταϊάνα μετακινήθηκε από το αμάξι στη 1:00 π.μ. Έπαθε καρδιακή προσβολή και έπειτα από πολλές προσπάθειες των γιατρών η καρδιά της άρχισε να χτυπά ξανά. Την μετέφεραν στο ασθενοφόρο SAMU στις 1:18 π.μ. αφήνοντας την σκηνή του ατυχήματος στις 1:41 π.μ και φτάνοντας στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière στις 2:06 π.μ. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έκαναν για να την σώσουν, τα εσωτερικά της τραύματα ήταν εκτεταμένα. Η καρδιά της είχε εκτοπιστεί στην δεξιά πλευρά του θώρακα σκίζοντας την πνευμονική φλέβα και το περικάρδιο. Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης και τις καρδιακές μαλάξεις άφησε την τελευταία της πνοή στις 4:00 π.μ. Την ίδια ώρα σε συνέντευξη τύπου από τον γιατρό του νοσοκομείου Jean-Pierre Chevènement, τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών και τον Άγγλο πρέσβη της Γαλλίας ανακοινώθηκε ο θάνατός της.

Εικάζεται ότι αν η Νταϊάνα φορούσε ζώνη ασφαλείας οι τραυματισμοί της θα ήταν λιγότερο σοβαροί.

Εικάζεται ότι αν η Νταϊάνα φορούσε ζώνη ασφαλείας οι τραυματισμοί της θα ήταν λιγότερο σοβαροί. Οι αρχικές αναφορές των ΜΜΕ έλεγαν ότι ο Ree- Jones ήταν ο μοναδικός που φορούσε ζώνη. Ωστόσο οι αναφορές αυτές διαψεύστηκαν από τις γαλλικές και βρετανικές αρχές λέγοντας ότι κανένας από τους 4 επιβάτες δεν φορούσε.

Νωρίς το πρωί ο τότε Γάλλος πρωθυπουργός Lionel Jospin, Bernadette Chirac, η σύζυγος του τότε Γάλλου προέδρου Jacques Chirac και ο Bernard Kouchner ο Γάλλος υπουργός υγείας επισκέφθηκαν την πριγκίπισσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου για να αποτελέσουν τον τελευταίο φόρο τιμής προς αυτή. Στις 14:00 μ.μ. ο πρώην άνδρας της Charles, Prince of Wales και οι δύο μεγαλύτερες αδερφές της , Lady Sarah McCorquodale and Lady Jane Fellowes,έφτασαν στο Παρίσι και έφυγαν με την άψυχη σωρό της 90 λεπτά αργότερα.

Οι αρχικές αναφορές των media υποστήριζαν ότι το αυτοκίνητο προσέκρουσε στον πυλώνα με ταχύτητα 190 χλμ/ώρα και ότι η βελόνα του ταχύμετρου είχε σταματήσει σε αυτό το σημείο. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι η ταχύτητα ήταν 95-110 χλμ/ώρα και ότι το ταχύμετρο ήταν ψηφιακό. Από την άλλη πλευρά, ο παραγωγός του αυτοκινήτου Daimler Benz ανέφερε ότι όταν ένα αυτοκίνητο Mercedes προσκρούεται,το ταχύμετρο μηδενίζεται αυτόματα. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι το αυτοκίνητο έτρεχε με μεγαλύτερη ταχύτητα από το προβλεπόμενο όριο δηλαδή 50 χλμ/ώρα. Το 1999 μια γαλλική έρευνα αποκάλυψε ότι το αυτοκίνητο συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο μες στην σήραγγα, ωστόσο τόσο ο οδηγός όσο και το όχημα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Από τον Φεβρουάριο του 1998 ο πατέρας του Dodi, Mohament Al Fayed (ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ritz) ήταν πεπεισμένος ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα αλλά για μια δολοφονία.
Μια ακόμα θεωρία αναφέρει πως η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκηνοθέτησε τον θάνατό της για να ξεφύγει από τους παπαράτσι και πλέον ζει μια ήσυχη ζωή μακριά από όλους.

Από τον Φεβρουάριο του 1998 ο πατέρας του Dodi, Mohament Al Fayed (ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ritz) ήταν πεπεισμένος ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα αλλά για μια δολοφονία. Τα σενάρια περί συνομωσιών φούντωναν και οι φήμες δίχαζαν τον λαό της Αγγλίας αλλά και όλου του κόσμου. Ο Mohamed ισχυρίστηκε ότι ήταν μια επίθεση των Μ16 βάσει οδηγιών της βασιλικής οικογένειας. ‘Όπως υποστήριξε ο θάνατος τους ήταν μια εν ψυχρώ δολοφονία που οργανώθηκε αφού η πριγκίπισσα ήταν έγκυος και σκόπευε να αρραβωνιαστεί τον γιο του. Κάτι τέτοιο το παλάτι δεν θα το επέτρεπε και έτσι βρήκε μια οριστική λύση. Μάλιστα, δημοσιοποίησε ιδιωτική συζήτηση που είχε με την πριγκίπισσα, σύμφωνα με την οποία του εκμυστηρεύτηκε ότι πολύ θα ήθελε το «παλάτι» να την ξεφορτωθεί, λέγοντάς του ότι έχει στα χέρια της και αδιάσειστα στοιχεία γι' αυτό. Υπάρχει και επιστολή της Νταϊάνα, της οποίας η γνησιότητα ουδέποτε αμφισβητήθηκε, σύμφωνα με την οποία η βασιλική οικογένεια θα σκηνοθετήσει ένα τροχαίο για να τη βγάλει από τη μέση!. Ένα άλλο σενάριο θέλει την πριγκίπισσα Νταϊάνα να είναι η παράπλευρη απώλεια του δυστυχήματος το οποίο στόχο είχε τον Ντόντι καθώς οι αντίπαλοι του φαίνεται να τον είχαν «βάλει» στο μάτι, επειδή ήταν αυτοδημιούργητος και δισεκατομμυριούχος. Μια ακόμα θεωρία αναφέρει πως η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκηνοθέτησε τον θάνατό της για να ξεφύγει από τους παπαράτσι και πλέον ζει μια ήσυχη ζωή μακριά από όλους.

Read Next

18 Απρ 2024

Η Σαρλίζ Θερόν με την 8χρονη κόρη της σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση στη Νέα Υόρκη

H Σαρλίζ Θερόν ως brand ambassador του "Dior" πήγε να παρακολουθήσει την επίδειξη μόδας του διάσημου οίκου που έγινε στη Νέα Υόρκη.

18 Απρ 2024
Περισσότερα από

News

18 Απρ 2024
18 Απρ 2024

Σοφία Μπεκατώρου: "Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την κίνηση που πρέπει" είπε για τον Παπανώτα

Σφοδρές αντιδράσεις από τη δήλωση Παπανώτα για τις κακοποιημένες γυναίκες.

18 Απρ 2024

Νίκος Αλιάγας: Η φωτογραφία τουγια την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Ο Νίκος Αλιάγας ήταν ο οικοδεσπότης της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία.

18 Απρ 2024

Μάρα Δαρμουσλή: "Με ρώτησαν μέχρι πότε θα θηλάζω, έλαβα σεξιστικά σχόλια"

Η Μάρα Δαρμουσλή μίλησε για τη σχέση με την οικογένειά της, για τις δυσκολίες με τα παιδιά της αλλά και για τη διατροφική διαταραχή που πέρασε.

18 Απρ 2024

Η Ελένη Μενεγάκη αποχωρεί από το MEGA-Το παρασκήνιο της αποχώρησης

Τέλος εποχής για την Ελένη Μενεγάκη και το Mega στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν.

18 Απρ 2024

Τατιάνα Στεφανίδου, 24 χρόνια πριν και σχεδόν αγνώριστη

Η ρετρό εμφάνιση με κόκκινα μαλλιά από τηλεοπτική εκπομπή του 2000.

18 Απρ 2024

ZAF: "Ο πατέρας μου πέθανε πριν γεννηθώ"

O γνωστός καλλιτέχνης, κατά κόσμον Γιάννης Ζαφειρίου, μίλησε για την πορεία του στην μουσική και τα δύσκολα παιδικά χρόνια.

18 Απρ 2024

Τέμπη: "Ο σταθμάρχης ήταν με ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο τη μοιραία νύχτα" - Περίεργη καταγγελία από τον Νίκο Πλακιά

Σε μια καταγγελία που προκαλεί αίσθηση προχώρησε ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δίδυμες κόρες του και την ανιψιά του, τη μοιραία νύχτα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη.

18 Απρ 2024

Τα γλυπτά του Παρθενώνα ενέπνευσαν τη σχεδιάστρια Δάφνη Βαλέντε

"Επειδή η μόδα έχει φωνή -από τη στιγμή που ελκύει δημοσιότητα, είναι ένας άλλος τρόπος να περάσουμε ένα τρανταχτό μήνυμα ότι θέλουμε επιτέλους αυτό που μας ανήκει, που είναι τα γλυπτά μας πίσω" είπε η σχεδιάστρια.