ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα 7+1 λάθη που κάνεις στον καθαρισμό της επιδερμίδας σου χωρίς να το θέλεις

Η επιδερμίδα μας το μόνο που μας ζητά, είναι να της δίνουμε τη δυνατότητα να ανασάνει με τον καθαρισμό και το ντεμακιγιάζ. Γνωρίζουμε όμως να το κάνουμε σωστά;

Τα 7+1 λάθη που κάνεις στον καθαρισμό της επιδερμίδας σου χωρίς να το θέλεις

Από την Λένα Ιωαννίδου των Skingurus

Η επιδερμίδα μας ανέχεται αδιαμαρτύρητα πολλά βάρη και, ουσιαστικά, το μόνο που μας ζητά, είναι να της δίνουμε τη δυνατότητα να ανασάνει με τον καθαρισμό και το ντεμακιγιάζ. Γνωρίζουμε όμως να το κάνουμε σωστά;

Η φύση μας έχει προικίσει με ένα πολύτιμο «περιτύλιγμα», την επιδερμίδα. Οφείλουμε να τη διατηρούμε σε καλή κατάσταση, να την προστατεύουμε και, κυρίως, να τη βοηθάμε να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις για τις οποίες η φύση δεν έχει προνοήσει. Αρκεί να σκεφτούμε πως η επιδερμίδα δεν είναι... γενετικά προγραμματισμένη να ανέχεται καθημερινά στην επιφάνειά της στρώσεις μακιγιάζ, καυσαέρια, ρύπους ή τον καπνό του τσιγάρου μας. Οι... «φύσει απρόβλεπτες» αυτές καταστάσεις την εμποδίζουν να λειτουργήσει φυσιολογικά, να αναπνεύσει, να ανανεωθεί. Γι’ αυτόν το λόγο ο καθαρισμός θεωρείται απ’ όλους τους ειδικούς το σημαντικότερο μέρος της καθημερινής φροντίδας της επιδερμίδας. Συχνά, ωστόσο, από άγνοια ή αμέλεια, ο καθαρισμός και το ντεμακιγιάζ γίνονται με εντελώς λάθος τρόπο -ή και καθόλου- ή με ακατάλληλα για τον τύπο της επιδερμίδας μας προϊόντα.

1. Αφού δεν μακιγιάρομαι, δεν υπάρχει λόγος να κάνω ντεμακιγιάζ.

Ναι, αλλά κυκλοφορείτε στους δρόμους της πόλης, καπνίζετε -ή κινείστε σε χώρους όπου καπνίζουν οι άλλοι- και συγχρόνως η ίδια η επιδερμίδα εκκρίνει ιδρώτα και σμήγμα. Όλα αυτά συσσωρεύονται στην επιφάνειά της και την κάνουν να ασφυκτιά, έστω κι αν δεν έχετε βάλει ούτε μία πινελιά μακιγιάζ. Ο καθαρισμός της είναι απαραίτητος, πρωί και βράδυ. Μπορείτε, απλώς, να επιλέξετε ένα σαπούνι ή ζελ καθαρισμού, που ξεπλένονται με νερό, αντί για ένα πλούσιο γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ.

2. Κάνω σχολαστικό ντεμακιγιάζ το βράδυ, πριν κοιμηθώ. Δεν το βρίσκω απαραίτητο να επαναλαμβάνω τη διαδικασία και τo πρωί.

Η επιδερμίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας «εργάζεται» σκληρά προσπαθώντας να επανορθώσει τις φθορές της προηγούμενης μέρας, να αποβάλει τις τοξίνες και να ανανεωθεί. Στην επιφάνειά της, όμως, ιδίως μετά τα 30, μένουν κατάλοιπα -σμήγμα και νεκρά κύτταρα- τα οποία, αν δεν απομακρυνθούν, θα της στερήσουν τη λάμψη και τη φρεσκάδα της. Μπορείτε, ωστόσο, να επιλέξετε ένα ανάλαφρο eau micellaire για την πρωινή σας καθαριότητα.

3. Αγοράζω χρόνια το ίδιο γαλάκτωμα καθαρισμού.

Λάθος. Οι ανάγκες της επιδερμίδας αλλάζουν τόσο από εποχή σε εποχή όσο και από χρόνο σε χρόνο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμα και η λιπαρή ή μεικτή επιδερμίδα δεν ανέχεται τα δραστικά προϊόντα καθαρισμού -ζελ ή σαπούνια- και «προτιμά» πλούσιες σε ενυδατικά συστατικά κρεμώδεις συνθέσεις, όπως αυτές που απευθύνονται στις ξηρές επιδερμίδες. Επίσης, με το πέρασμα του χρόνου η επιδερμίδα παύει να εκκρίνει μεγάλες ποσότητες σμήγματος, με αποτέλεσμα το δραστικό, για παράδειγμα, ζελ που επιμένετε να χρησιμοποιείτε να την ταλαιπωρεί αντί να την περιποιείται.

4. Δεν βρίσκω το λόγο να χρησιμοποιώ ακριβά καθαριστικά προσώπου. Και τα κοινά σαπούνια την ίδια δουλειά κάνουν.

Λάθος. Τα κοινά αρωματικά ή αποσμητικά σαπούνια έχουν αλκαλική σύνθεση (με pH γύρω στο 10), ενώ η επιδερμίδα ελαφρώς όξινη (με pH 5,5). Αυτό σημαίνει πως η παρουσία τους διαταράσσει την ισορροπία και την άμυνά της -απογυμνώνεται από τον όξινο «μανδύα» που την προστατεύει από τα βακτηρίδια-, με συνέπεια να εμφανίζει έντονη ξηρότητα και αίσθηση τραβήγματος. Στην αγορά θα βρείτε γαλακτώματα, λοσιόν ντεμακιγιάζ ή σαπούνια ειδικά σχεδιασμένα για τον καθαρισμό του προσώπου -χωρίς σαπούνι-, με pH «φιλικό» για την επιδερμίδα και σε πολύ προσιτές τιμές.

5. Καθαρίζω το πρόσωπό μου με γαλάκτωμα για να μην το ξεπλένω.

Λάθος. Το να αφαιρείτε το μακιγιάζ με γαλάκτωμα και να μην το ξεπλένετε είναι σαν να μένετε με τις... σαπουνάδες. Ακόμα και αν η υφή του είναι δροσερή και ανάλαφρη, δεν πρέπει να μένει στην επιδερμίδα, γιατί το λιπαρό φιλμ που αφήνει -περιέχει υπολείμματα καθαριστικού, ρύπων και μακιγιάζ- μπορεί να μπλοκάρει τους πόρους, να δημιουργήσει μαύρα στίγματα ή και να γίνει εστία ανάπτυξης βακτηριδίων. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε νερό, ολοκληρώστε τον καθαρισμό με μια απαλή τονωτική λοσιόν χωρίς οινόπνευμα. Η διαδικασία, πάντως, θεωρείται... λήξασα όταν το βαμβάκι μετά τη χρήση παραμένει λευκό. Τα μόνα προϊόντα που δεν ξεπλένονται είναι τα υγρά διαλύματα καθαρισμού (solutions micellaires) ή οι εξειδικευμένες συνθέσεις για λιπαρές επιδερμίδες που έχουν στυπτικές ιδιότητες.

6. Χρησιμοποιώ καθημερινά τα μαντιλάκια ντεμακιγιάζ γιατί είναι πρακτικά.

Αναμφίβολα, τα μαντιλάκια ντεμακιγιάζ είναι μια έξυπνη, πρακτική λύση για τα ταξίδια και τις διακοπές. Η σύνθεσή τους, μάλιστα, έχει εξελιχθεί και έχει εμπλουτιστεί με ενυδατικά και απαλυντικά συστατικά. Η χρήση τους, ωστόσο, θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Όσο καλή και αν είναι η ποιότητά τους, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ένα γαλάκτωμα, ζελ, νερό ή αφρό καθαρισμού πλούσιο σε ενεργά συστατικά και φιλικό προς την επιδερμίδα.

7. Για να αφαιρέσω το μακιγιάζ από τα μάτια αναγκάζομαι να τα τρίβω επίμονα.

Μέγιστο λάθος! Το ντεμακιγιάζ των ματιών γίνεται πάντα με πολύ απαλές κινήσεις, γιατί η επιδερμίδα στην περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Η ροδέλα του βαμβακιού με το προϊόν θα πρέπει να παραμένει για μερικά δευτερόλεπτα πάνω στα βλέφαρα, ώστε να διαλυθούν τα υπολείμματα μακιγιάζ, και μετά να σύρεται απαλά προς μία κατεύθυνση -χωρίς τρίψιμο. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί για την αφαίρεση της μάσκαρα, με τη διαφορά ότι η κίνηση της ροδέλας ακολουθεί τη φορά των βλεφαρίδων. Προσοχή, όμως. Για την αφαίρεση της αδιάβροχης μάσκαρα επιλέξτε απαραίτητα ένα εξειδικευμένο προϊόν ντεμακιγιάζ ματιών.

8. Έχω ευαίσθητη επιδερμίδα και τα μάτια μου τσούζουν όταν ντεμακιγιάρομαι.

Αν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη, θα πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε προϊόντα ντεμακιγιάζ με καταπραϋντικά συστατικά, κατά προτίμηση σε μορφή διαλύματος ή γαλακτώματος -και όχι ζελ που ξεπλένεται με νερό-, που δεν διαταράσσουν το ήδη εύθραυστο υδρολιπιδικό της φιλμ. Όσο για τα μάτια που τσούζουν, θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι παχύρρευστες φόρμουλες δεν ενδείκνυνται για την περιοχή αυτή -επιπλέον προκαλούν πρήξιμο. Ακατάλληλα για τα μάτια είναι, επίσης, τα προϊόντα 2 σε 1 -γαλάκτωμα και λοσιόν-, καθώς και αυτά που είναι εμπλουτισμένα με ενεργά αντιρυτιδικά ή απολεπιστικά συστατικά —μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα. Ο κανόνας που ισχύει, πάντως, είναι να μη χρησιμοποιείτε κοινά προϊόντα καθαρισμού για το ντεμακιγιάζ των ματιών, αν δεν αναφέρεται με σαφήνεια στη συσκευασία τους.

Read Next

23 Απρ 2024
23 Απρ 2024

Γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς σωστά το concealer σου;

Η επιλογή της σωστής απόχρωσης είναι το Α και το Ω.

Περισσότερα από

Ομορφιά

23 Απρ 2024

Τα ανοιξιάτικα χρώματα κραγιόν που κολακεύουν τις γυναίκες άνω των 50

Οι αποχρώσεις και τα φινιρίσματα που κάνουν τα χείλη να δείχνουν σαρκώδη κι ελκυστικά χωρίς να τονίζουν τις λεπτές γραμμές.

22 Απρ 2024

Πριγκίπισσα Νταιάνα, Kέιτ Μίντλετον, Mέγκαν Μαρκλ: Τα αρώματα που επέλεξαν για την ημέρα του γάμου τους

Ποιο ήταν εκείνο το ξεχωριστό άρωμα που διάλεξαν οι royals για την πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους;

22 Απρ 2024

5 πολυτελείς, αντιρυτιδικές κρέμες ματιών που δεν πρέπει να λείπουν από το νεσεσέρ καμίας γυναίκας άνω των 50

Οι αντιρυτιδικές κρέμες που θα βελτιώσουν τις γραμμές και ρυτίδες γύρω από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

21 Απρ 2024

Μαρία Ηλιάκη: Το συσφιγκτικό λάδι σώματος που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια

+ Η κρέμα τόνωσης που ένταξε πρόσφατα στη ρουτίνα της.

19 Απρ 2024

H DIY μάσκα προσώπου που λατρεύουν οι Κορεάτισσες χαρίζει υπέροχη λάμψη στο δέρμα

Φτιάξε μόνη σου τη μάσκα που θα σου χαρίσει το περιβόητο "glass skin".

16 Απρ 2024

Η Τζένιφερ Λόπεζ με το χρώμα νυχιών που όλες οι fashionistas επιλέγουν φέτος την άνοιξη

Το χρώμα που πρωταγωνίστησε στο catwalk, αλλά και στο street style.

15 Απρ 2024

Τζένιφερ Άνιστον: Η χτένα που χρησιμοποιεί έχει "σπάσει" τα ταμεία

Η Τζένιφερ Άνιστον επιλέγει πάντα τα πιο ψαγμένα hair care items.

14 Απρ 2024

Αυτό είναι το ανατολίτικο άρωμα που λατρεύουν οι Ελληνίδες celebrities

Το φορούν πολλές Ελληνίδες celebrities, ανάμεσά τους η Ρούλα Ρέβη, η Έλενα Παπαρίζου και η Μπέττυ Μαγγίρα.