ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι Skingurus σου εξηγούν τι αλλάζει στην επιδερμίδα σου μετά την εμμηνόπαυση

Να τις σταματήσεις δεν μπορείς, όμως, αν τις γνωρίζεις από πριν, μπορείς να περιορίσεις τις αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση στην επιδερμίδα σου

Οι Skingurus σου εξηγούν τι αλλάζει στην επιδερμίδα σου μετά την εμμηνόπαυση

Από την Αντωνία Θωμοπούλου

Ένα φυσικό φαινόμενο, η ορμονική γήρανση, σηματοδοτεί και μια σειρά από αλλαγές στην όψη και υφή της επιδερμίδας. Να τις αποτρέψουμε, είναι δύσκολο. Αν όμως τις γνωρίζουμε , μπορούμε, τουλάχιστον, με τη σωστή περιποίηση, να μειώσουμε την έντασή τους.

Τα πρώτα μηνύματα φτάνουν πολύ νωρίτερα. Εκεί γύρω στα μέσα περίπου της δεκαετίας των 40 χρόνων- όταν η περίοδος της περιεμμηνόπαυσης ξεκινά- κάποιες μικρές αλλαγές που διακρίνουμε, μας …. προειδοποιούν για τα νέα δεδομένα τα οποία πρόκειται να ακολουθήσουν. Η τάση για ολοένα και περισσότερες κηλίδες στο τέλος του καλοκαιριού, η έντονη αφυδάτωση και η τραχιά υφή, μαζί με το θαμπό χρώμα που ξαφνικά αλλοιώνει την όψη, αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο την αντίδραση της επιδερμίδας στις εσωτερικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό. Έρχεται η στιγμή , στο κατώφλι των 50 χρόνων, που η εμμηνόπαυση είναι πλέον γεγονός. Και τότε τίποτα δεν μοιάζει να είναι ίδιο…..

Τι συμβαίνει

Η εμμηνόπαυση, όπως, άλλωστε, δηλώνει και το όνομά της, είναι η οριστική διακοπή της περιόδου, η οποία οφείλεται στην παύση λειτουργίας των ωοθηκών που δεν παράγουν πλέον τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Η μείωση των οιστρογόνων, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει όλα, ή σχεδόν όλα τα όργανα του οργανισμού, της επιδερμίδας συμπεριλαμβανομένης. Έτσι τις εξάψεις, τις απότομες εναλλαγές στη διάθεση , την αύξηση βάρους, τυχόν προβλήματα στον ύπνο και την εμφάνιση οστεοπόρωσης ακολουθεί και μια σειρά από έντονες αλλαγές στην υφή και την όψη της επιδερμίδας , που συνθέτουν το φαινόμενο της ορμονικής γήρανσης.

Τι βλέπουμε εμείς.

Έντονη ξηρότητα: Είναι ίσως το πρώτο σύμπτωμα που διαπιστώνουμε από την αρχή, ήδη, της περιεμμηνοπαυσιακής περιόδου. Οι σμηγματογόνοι αδένες αρχίζουν να υπολειτουργούν, τα επίπεδα των λιπιδίων μειώνονται αισθητά και η επιδερμίδα αφυδατώνεται και σταδιακά καταλήγει ξηρή.

Τι κάνουμε: Αναζητούμε συνθέσεις με ενισχυμένους ενυδατικούς και θρεπτικούς παράγοντες. Τα έλαια προσώπου είναι η ιδανική λύση για τη βραδινή περιποίηση της ώριμης επιδερμίδας. Χάρη στη ρευστή τους υφή και στη λιποφιλική τους σύσταση απορροφώνται σε μεγαλύτερο βάθος ενώ λειτουργούν και ως αποτελεσματικοί μεταφορείς των ενεργών συστατικών των προϊόντων φροντίδας.

Λιπαρότητα ακόμη και ….αργοπορημένη ακμή: Τα επίπεδα των οιστρογόνων που μειώνονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης δίνουν την ευκαιρία στα ανδρογόνα - στις ανδρικές, δηλαδή, ορμόνες- να διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες και να πυροδοτήσουν έτσι την αυξημένη παραγωγή σμήγματος που, πολλές φορές, καταλήγει σε έντονη λιπαρότητα ή και όψιμη ακμή. Ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν είχε παρουσιαστεί αντίστοιχο πρόβλημα στην περίοδο της εφηβείας.

Τι κάνουμε. Επιλέγουμε προϊόντα με ήπιες συνθέσεις που ενυδατώνουν χωρίς να φράζουν τους πόρους. Αποφεύγουμε την εντατική απολέπιση που αποδυναμώνει τον προστατευτικό φραγμό στερώντας του τα απαραίτητα λιπίδια και προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού οι σμηγματογόνοι αδένες «υποχρεώνονται» να παράγουν ολοένα και περισσότερο σμήγμα για λόγους φυσικής ισορροπίας.

Αύξηση τριχοφυΐας στο πρόσωπο: Και σ' αυτήν την περίπτωση αναζητήστε την αιτία στη μείωση των οιστρογόνων. Οι ανδρικές ορμόνες υπερισχύουν- εκκρίνονται από τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες- και εμφανίζεται έντονη τριχοφυΐα κυρίως στο πιγούνι.

Τι κάνουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την απάντηση έχει ο δερματολόγος. Η αποτρίχωση με laser είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.

Λέπτυνση της επιδερμίδας: Στη ραγδαία μείωση των οιστρογόνων αποδίδεται και η δυσκολία με την οποία γίνεται πλέον η μικροκυκλοφορία. Η επιδερμίδα στερείται ή υπολείπεται βασικών θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου, με αποτέλεσμα να έχουμε αισθητή μείωση του πάχους της.

Τι κάνουμε. Επενδύουμε στις σύγχρονες αντιγηραντικές φόρμουλες με πεπτίδια που ξεχωρίζουν για την έντονη βιομιμητική τους δράση. Για ακόμη όμως μεγαλύτερη βοήθεια φροντίζουμε να εφαρμόζουμε το προϊόν της επιλογής μας με απαλές, κυκλικές κινήσεις μασάζ που στοχεύουν στην ενεργοποίηση της μικροκυκλοφορίας και καλύτερη οξυγόνωση.

Βαθιές ρυτίδες: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα οιστρογόνα, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν ενεργά και στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, των δύο βασικών δομικών υλικών της επιδερμίδας. Όταν λοιπόν τα επίπεδα είναι χαμηλά- όπως συμβαίνει στην περίοδο της εμμηνόπαυσης- ο οργανισμός παράγει ολοένα και λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη. Υπολογίζεται ότι στα πρώτα πέντε, κιόλας, χρόνια της εμμηνόπαυσης χάνεται το 1/3 του κολλαγόνου! Το δίκτυο στήριξης εξασθενεί και εμφανίζει κενά. Το επόμενο βήμα είναι οι βαθιές ρυτίδες και η ορατή χαλάρωση, κυρίως στο περίγραμμα του προσώπου.

Τι κάνουμε. Ποτέ δεν είναι αργά για …. ρετινόλη. Ακόμη κι αν τα αποτελέσματα δεν είναι θεαματικά όπως ίσως σε νεότερες ηλικίες, είναι σίγουρο όμως ότι θα έχουμε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της επιδερμίδας. Στα συν, το γεγονός ότι συμβάλλει στη μικροαπολέπιση που τονώνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, τη βασική αντιγηραντική δράση με πολλαπλά οφέλη.

Καφέ κηλίδες; Είναι πολύ πιθανό στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης να εμφανιστούν έντονες καφέ κηλίδες στα σημεία που η επιδερμίδα είναι πιο συχνά εκτεθειμένη , στο πρόσωπο, στο ντεκολτέ και στα χέρια. Η μορφή αυτή υπερμελάγχρωσης ονομάζεται χλόασμα και οφείλεται στη μείωση παραγωγής μελανίνης λόγω της αντίστοιχης μείωσης των οιστρογόνων που στερεί την επιδερμίδα από τη φυσική της προστασία, που δεν είναι άλλη από τη μελανίνη.

Τι κάνουμε. Απολέπιση, ρετινόλη και αντιοξειδωτικά στη σύνθεση τόσο των προϊόντων φροντίδας όσο και των αντηλιακών συνθέτουν το τρίπτυχο της σωστής φροντίδας κατά των κηλίδων. Έστω κι αν οι ήδη διαμορφωμένες κηλίδες είναι σχεδόν αδύνατον να εξαφανιστούν, η καθημερινή αντηλιακή προστασία δεν παύει να είναι απαραίτητη, ακόμη και στις ώριμες ηλικίες για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων.

Read Next

23 Απρ 2024
23 Απρ 2024

Γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς σωστά το concealer σου;

Η επιλογή της σωστής απόχρωσης είναι το Α και το Ω.

Περισσότερα από

Ομορφιά

23 Απρ 2024

Τα ανοιξιάτικα χρώματα κραγιόν που κολακεύουν τις γυναίκες άνω των 50

Οι αποχρώσεις και τα φινιρίσματα που κάνουν τα χείλη να δείχνουν σαρκώδη κι ελκυστικά χωρίς να τονίζουν τις λεπτές γραμμές.

22 Απρ 2024

Πριγκίπισσα Νταιάνα, Kέιτ Μίντλετον, Mέγκαν Μαρκλ: Τα αρώματα που επέλεξαν για την ημέρα του γάμου τους

Ποιο ήταν εκείνο το ξεχωριστό άρωμα που διάλεξαν οι royals για την πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους;

22 Απρ 2024

5 πολυτελείς, αντιρυτιδικές κρέμες ματιών που δεν πρέπει να λείπουν από το νεσεσέρ καμίας γυναίκας άνω των 50

Οι αντιρυτιδικές κρέμες που θα βελτιώσουν τις γραμμές και ρυτίδες γύρω από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

21 Απρ 2024

Μαρία Ηλιάκη: Το συσφιγκτικό λάδι σώματος που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια

+ Η κρέμα τόνωσης που ένταξε πρόσφατα στη ρουτίνα της.

19 Απρ 2024

H DIY μάσκα προσώπου που λατρεύουν οι Κορεάτισσες χαρίζει υπέροχη λάμψη στο δέρμα

Φτιάξε μόνη σου τη μάσκα που θα σου χαρίσει το περιβόητο "glass skin".

16 Απρ 2024

Η Τζένιφερ Λόπεζ με το χρώμα νυχιών που όλες οι fashionistas επιλέγουν φέτος την άνοιξη

Το χρώμα που πρωταγωνίστησε στο catwalk, αλλά και στο street style.

15 Απρ 2024

Τζένιφερ Άνιστον: Η χτένα που χρησιμοποιεί έχει "σπάσει" τα ταμεία

Η Τζένιφερ Άνιστον επιλέγει πάντα τα πιο ψαγμένα hair care items.

14 Απρ 2024

Αυτό είναι το ανατολίτικο άρωμα που λατρεύουν οι Ελληνίδες celebrities

Το φορούν πολλές Ελληνίδες celebrities, ανάμεσά τους η Ρούλα Ρέβη, η Έλενα Παπαρίζου και η Μπέττυ Μαγγίρα.