0
SHARES

Από την Λένα Ιωαννίδου των Skingurus 

Ηλικία; λίγο πριν τα 30 ή και λίγο μετά. Ο χρόνος δεν έχει ακόμα δείξει το σκληρό του πρόσωπο. Όμως, το lifestyle μας τον… προκαλεί κι εκείνος, αφήνει το πρώτο «δείγμα γραφής»: η επιδερμίδα γίνεται θαμπή , χάνει την ενέργειά της, εξαντλείται. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό;

Τις αποκαλούν "γενιά Υ" ή αλλιώς, Millennials. Είναι οι δυναμικές νέες γυναίκες που γεννήθηκαν λίγο πριν το τέλος του 20ου αιώνα και σήμερα έχουν ηλικία ανάμεσα στα 25 και τα 35. Μια μεταμοντέρνα γενιά που ζει τη ζωή της στο έπακρο, τα θέλει όλα και γρήγορα, κατακλύζεται από πληροφορίες και αξιοποιώντας τις, εξελίσσεται διαρκώς. Ο Vincent Grégoire, ένας από τους ειδικούς που καταγράφουν τις τάσεις στην κοινωνία, στη μόδα και την ομορφιά και συνεργάτης της Lancôme, αναφέρει χαρακτηριστικά : "Είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες γενιές, τόσο από τη γενιά X όσο και από τις Baby Boomers, για τις οποίες όλα ήταν εφικτά. Από τη δεκαετία του 1980, έχουμε ζήσει μια σειρά κρίσεων: αυτό για τις γυναίκες της γενιάς Y είναι κάτι φυσικό. Ξέρουν να προσαρμόζονται. Τίποτα δεν είναι πρόβλημα γι' αυτές. Ζουν σε έναν κόσμο που προσαρμόζεται συνεχώς. Δεν υπάρχουν προβλήματα, μόνο λύσεις….».

Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σάρξ … Όμως, αυτή η πολυάσχολη γενιά, έρχεται κάποια στιγμή που παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια κόπωσης. Έρευνες από όλο τον κόσμο, μιλούν για το φαινόμενο του «burn-out» , την σωματική και ψυχική εξάντληση που αγγίζει ολοένα και πιο συχνά τις Millennials.

Η επιδερμίδα είναι αυτή που «μιλάει» πρώτη. Αφυδατώνεται, ευαισθητοποιείται, χάνει τη λάμψη και τη φωτεινότητά της . Εμφανίζονται μαύροι κύκλοι, σακούλες και πρήξιμο γύρω από τα μάτια και, παρόλο που η ηλικία της δεν το δικαιολογεί, λεπτές γραμμές, στο πόδι της χήνας… Όλα αυτά τα ορατά σημάδια κόπωσης, κάτω από κανονικές συνθήκες, μετά από ένα χορταστικό ύπνο θα έπρεπε να εξαφανίζονται. Όμως, το “ burn-out” επηρεάζει και την επιδερμίδα, καθώς το εξωτερικό στρες προκαλεί οξειδωτικό στρες στα κύτταρά της, εξουθενώνοντας τους μηχανισμούς άμυνας και επανόρθωσής τους. Αποτέλεσμα; μέρα με τη μέρα, τα σημάδια κούρασης συσσωρεύονται στην επιδερμίδα, θυμίζοντας όλο και πιο πολύ, σημάδια πρόωρης γήρανσης! Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν τρία χρόνια, με τη συμμετοχή 1.800 γυναικών ηλικίας 30-35 ετών, στην ερώτηση "πόσα χρόνια μεγαλύτερη θεωρείτε ότι σας κάνει να δείχνετε η κούραση της επιδερμίδας;", η μέση απάντηση ήταν, 5,4 χρόνια μεγαλύτερη.

Υπάρχουν όμως και τα καλά νέα. Στην ηλικία αυτή, δεν υπάρχουν -ευτυχώς- μη αναστρέψιμες βλάβες. Όλα μπορούν να βελτιωθούν και, σχεδόν όλα μπορούν να αποτραπούν, αρκεί να προσφέρουμε στα κύτταρα της επιδερμίδας το ιδανικό περιβάλλον για να ξεκουραστούν και τα αναγκαία εφόδια για να …ανάψουν και πάλι τις μηχανές τους στο φουλ.

Caudalie, VineActiv, αντιρυτιδικός ορός ενεργοποίησης λάμψης με πολυφαινόλες σταφυλιού

Το ξύπνημα της λάμψης

Οι ελεύθερες ρίζες , φτάνοντας στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, προκαλούν οξειδωτικό στρες στα κύτταρά της. Η φθορά, αρχικά είναι αόρατη, οι συνέπειές της όμως γρήγορα γίνονται ορατές. Η επιδερμίδα, χάνει τη φρεσκάδα της, γίνεται θαμπή και γκρίζα , δείχνει αφάνταστα κουρασμένη… Μετά τα 30 μάλιστα, όταν στο οξειδωτικό στρες έρθει να προστεθεί και η γλυκοζυλίωση- ένας παράγοντας που αλλοιώνει τις ίνες κολλαγόνου και επιταχύνει την κυτταρική γήρανση- εκτός από την απώλεια λάμψης κάνουν την εμφάνισή τους λεπτές γραμμές και τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης.

Τι να κάνετε: Αναζητήστε ένα από τα σύγχρονα ελιξίρια λάμψης και ενέργειας –η κοσμητολογία έχει πια πολλά στη φαρέτρα της- σχεδιασμένα ειδικά, για τη νεανική πλην όμως κουρασμένη επιδερμίδα. Οι συνθέσεις αυτές, σε μορφή κρέμας, serum ή booster , αποκαθιστούν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας και την ενυδατώνουν σε βάθος, ενισχύουν τους μηχανισμούς άμυνας των κυττάρων της, προσφέροντας ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία και βελτιώνουν την υφή και τη χροιά της, ενισχύοντας τον κυτταρικό μεταβολισμό.

Απαλλαγή από τα περιττά

Πίσω από την θαμπή, κουρασμένη όψη της επιδερμίδας, κρύβονται όπως είπαμε το στρες, η αστική ρύπανση, οι ακτίνες UV, το ξενύχτι, ο καπνός του τσιγάρου και πολλοί άλλοι «ύποπτοι», στην πράξη όμως μιλάμε για ένα στρώμα νεκρών κυττάρων που καλύπτει την επιφάνειά της!

Τι να κάνετε: Εντάξτε το peeling στην τακτική ρουτίνα της ομορφιάς για να απαλλάξετε την επιδερμίδα σας από το γκρίζο πέπλο που τη σκεπάζει. Το γλυκολικό, το σαλικυλικό, το γαλακτικό οξύ, ή τα φυτικά απολεπιστικά ένζυμα- συστατικά που συχνά εμπλουτίζουν μάσκες, κρέμες νύχτας ή προϊόντα καθαρισμού- θα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και θα επιταχύνουν την διαδικασία αντικατάστασής τους με νέα, υγιή κύτταρα.

Οι προβολείς… γύρω από τα μάτια

Στην εύθραυστη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια εντοπίζονται τα πρώτα σημάδια κούρασης, κυρίως με τη μορφή μαύρων κύκλων και οιδημάτων.

Τι να κάνετε: Αναζητήστε μια δροσερή κρέμα ματιών, που θα περιέχει συστατικά με ενυδατική και αποσυμφορητική δράση , θα λειαίνει την επιδερμίδα, θα της προσφέρει ομοιόμορφη χροιά και θα είναι εμπλουτισμένη με παράγοντες λάμψης που θα φωτίζουν άμεσα και θα ξεκουράζουν το βλέμμα.

Kiehl's, Daily Reviving Concentrate, αναζωογονητικό μείγμα ελαίων και ρίζας τζίντζερ για τη διόρθωση των σημαδιών κούρασης στην επιδερμίδα

 

Η νύχτα στο προσκήνιο

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, η κρέμα νύχτας δεν θα ήταν ακόμα απαραίτητη. Όμως, λόγω της κούρασης, του στρες , της ρύπανσης, του λιγοστού ή κακού ύπνου-σκεφτείτε το βλαβερό μπλε φως των smartphones και των υπολογιστών που μας ακολουθεί ακόμα και στο κρεβάτι-, οι επιθέσεις των ελεύθερων ριζών πολλαπλασιάζονται και τα κύτταρα εργάζονται… υπερωρίες για να επανορθώσουν τη φθορά , επομένως, κάθε ενίσχυση εκ μέρους σας είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη.

Τι να κάνετε: Αναζητήστε μια κρέμα νύχτας με συστατικά που θα βοηθήσουν την επιδερμίδα να αποτοξινωθεί και τα κύτταρά της να επαναφορτιστούν - τα μιτοχόνδρια, τα «εργοστάσια» ενέργειας των κυττάρων, λειτουργούν με μειωμένους ρυθμούς εξαιτίας των επιθέσεων των ελευθέρων ριζών- και να επιταχύνουν τον ρυθμό ανανέωσής τους.

Προστασία, προστασία, προστασία…

Το ημερολόγιο δείχνει επιτέλους άνοιξη, για την επιδερμίδα όμως, οι ακτίνες του ήλιου που βγαίνουν επιτέλους από τα σύννεφα, δεν είναι παρά ένας ακόμα κίνδυνος που έρχεται να προστεθεί στους παράγοντες που την οδηγούν σε “burn-out” και σε πρόωρη γήρανση…

Τι να κάνετε: Το αυτονόητο, για κάθε Millennial που δεν θέλει να… «καεί» πριν την ώρα της! Το αντηλιακό – οι εξειδικευμένες φόρμουλες πόλης είναι μια πολύ καλή λύση - θα πρέπει να σας γίνει αυτόματη κίνηση αυτό-προστασίας, πριν βγείτε σ’ αυτόν τον συναρπαστικό αλλά επικίνδυνο για την επιδερμίδα σας κόσμο…

Jurlique, Purity Specialist Compress Concentrate, συμπύκνωμα φυτικών εκχυλισμάτων, για βαθύ καθαρισμό, αποτοξίνωση και αντιοξειδωτική προστασία

 

Lancaster, 365 Skin Repair, απαλός αφρός νυχτερινής απολέπισης και αποτοξίνωσης με σαλικυλικό οξύ και φυτικά απολεπιστικά ένζυμα
Yves Saint Laurent, Top Secret, Gommage Action Biologique, απαλό ιριδίζον ζελ-έλαιο απολέπισης με φυτικά σάκχαρα
TAGS