ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί οι γυναίκες έχουν μακριά μαλλιά; Μια «παράδοση» που προέρχεται από την αρχαιότητα

Παρόλο που οι περισσότερες προτιμούμε τα μακριά μαλλιά, ελάχιστες γνωρίζουμε την ιστορία ολόκληρων αιώνων που κρύβεται πίσω τους. Ήρθε η ώρα να την μάθουμε λοιπόν.

Γιατί οι γυναίκες έχουν μακριά μαλλιά; Μια «παράδοση» που προέρχεται από την αρχαιότητα

Οι τάσεις ως προς το μήκος των μαλλιών αλλάζουν ανά σεζόν, αλλά η σχέση ανάμεσα στις γυναίκες και τα μακριά μαλλιά έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια.

Συγκεκριμένα, ξεκινά από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, εφόσον, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ελίζαμπεθ Μπάρτμαν, οι γυναίκες εκείνων των κοινωνιών είχαν μακρύτερα μαλλιά από τους άνδρες.

Ο γυναίκες της αρχαίας Ρώμης, για παράδειγμα, άφηναν τα μαλλιά τους πολύ κάτω από τους ώμους και σχημάτιζαν χωρίστρα στη μέση, ενώ οι άνδρες που αφιέρωναν πολύ χρόνο στην περιποίηση των μαλλιών τους δέχονταν σχόλια περιφρόνησης, σύμφωνα με τα οποία «η εμφάνισή τους ήταν θηλυπρεπής».

Η Βίβλος, μάλιστα, ισχυροποίησε την ίδια παράδοση. Ο Anthony Synnott , κοινωνιολόγος που υποστηρίζει ότι «τα μαλλιά είναι ένα προσωπικό σύμβολο με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο», βρήκε ενδείξεις που το αποδεικνύουν. Για παράδειγμα, ο Απόστολος Παύλος σε γράμμα του είχε αναφέρει: «Αν ένας άνδρας έχει μακριά μαλλιά, θεωρείται ντροπή. Αν μια γυναίκα έχει μακριά μαλλιά, θεωρείται ένδειξη αίγλης».

Γιατί οι γυναίκες έχουν μακριά μαλλιά; Μια «παράδοση» που προέρχεται από την αρχαιότητα

O Κερτ Στεν, πρώην καθηγητής παθολογίας και δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, συμπληρώνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι συνηθισμένο οι γυναίκες να έχουν πιο μακριά μαλλιά σε σύγκριση με τους άνδρες. Ωστόσο, οι λόγοι για τους οποίους εμφανίστηκε η συγκεκριμένη παράδοση και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα είναι δύσκολο να εντοπιστούν με ακρίβεια.

«Παράλληλα, τα μαλλιά είναι στοιχείο επικοινωνίας», περιγράφει ο Στεν, «εφόσον περνούν μηνύματα υγείας, σεξουαλικότητας και δύναμης από την πρώτη ματιά. Μπορεί να αποτελέσουν έκφραση της προσωπικότητας και της κοινωνικής μας θέσης και όσο περισσότερο μια γυναίκα τα φροντίζει, τόσα περισσότερα αποκαλύπτουν για εκείνη».

Ο Στεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση των μαλλιών με την κατάσταση της υγείας μας. «Προκειμένου να έχεις όμορφα, μακριά μαλλιά, πρέπει να είσαι υγιής. Να διατρέφεσαι σωστά, να μην πάσχεις από ασθένειες, να μην έχεις μικρόβια επάνω στο σώμα σου, να έχεις κοιμηθεί καλά και να γυμνάζεσαι», εξηγεί.

Επίσης, τα μακριά μαλλιά συνδέονται, σε πολλές περιπτώσεις, και με την κοινωνικοοικονομική μας θέση. «Για να έχεις το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθείς με τις πρακτικές δυσκολίες των μακριών μαλλιών, πρέπει να έχεις τις βασικές ανάγκες της ζωής σου καλυμμένες. Επίσης, η περιποίησή τους από ειδικούς απαιτεί χρήματα που δεν διαθέτουν όλοι».

Ακόμα, τα μακριά μαλλιά συνδέονται, κατά παράδοση, με τη θηλυκότητα και τη σεξουαλική διαθεσιμότητα. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι τα κοντά κουρέματα ήρθαν στη μόδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, όταν οι γυναίκες θέλησαν να δείξουν πιο αυτόνομες και ανεξάρτητες.

Ακόμα και το μήκος των μαλλιών των ανδρών, όμως, έχει τη δική του μακρά ιστορία. Για παράδειγμα, οι Γότθοι πολεμιστές της Ιταλίας στις αρχές της προηγούμενης χιλιετίας είχαν μακριά μαλλιά. Στις περισσότερες κοινωνίες και εποχές, πάντως, οι άνδρες συνήθιζαν να έχουν τα μαλλιά τους πιο κοντά από τις γυναίκες. Αλλιώς, οι συμπολίτες τούς απομόνωναν κοινωνικά.

Read Next

16 Απρ 2024

Η Τζένιφερ Λόπεζ με το χρώμα νυχιών που όλες οι fashionistas επιλέγουν φέτος την άνοιξη

Το χρώμα που πρωταγωνίστησε στο catwalk, αλλά και στο street style.

Περισσότερα από

Ομορφιά

15 Απρ 2024

Τζένιφερ Άνιστον: Η χτένα που χρησιμοποιεί έχει "σπάσει" τα ταμεία

Η Τζένιφερ Άνιστον επιλέγει πάντα τα πιο ψαγμένα hair care items.

14 Απρ 2024

Αυτό είναι το ανατολίτικο άρωμα που λατρεύουν οι Ελληνίδες celebrities

Το φορούν πολλές Ελληνίδες celebrities, ανάμεσά τους η Ρούλα Ρέβη, η Έλενα Παπαρίζου και η Μπέττυ Μαγγίρα.

12 Απρ 2024

Old money nails: Το classy μανικιούρ που θα κάνει κάθε outfit να δείξει πολυτελές

Αυτή είναι η τάση μανικιούρ που επιλέγουν σταθερά και οι royals.

12 Απρ 2024

Η Αντιγόνη Κουλουκάκου υιοθέτησε την τάση του "γυμνού" μανικιούρ κι έδειξε υπέροχη

Η ηθοποιός αποδεικνύει ότι τα άβαφα νύχια μπορούν να δείξουν εξίσου κομψά.

12 Απρ 2024

5 primers προσώπου που "σβήνουν" τις ρυτίδες

Χάρη στο blurring effect τους, καμουφλάρουν τις ατέλειες, δημιουργώντας παράλληλα τον τέλειο καμβά για την εφαρμογή του μακιγιάζ.

10 Απρ 2024

Ταλαιπωρημένες φτέρνες: Πώς θα τις περιποιηθείς σωστά για να είσαι έτοιμη το καλοκαίρι

Οι σκασμένες φτέρνες θέλουν σωστή περιποίηση χειμώνα - καλοκαίρι.

10 Απρ 2024

Μάργκοτ Ρόμπι: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της

Η 33χρονη σταρ άλλαξε τα μαλλιά της και υιοθέτησε την πιο δημοφιλή απόχρωση για το 2024.

10 Απρ 2024

Οι 5 καλύτεροι οροί προσώπου για την εξάλειψη των σκούρων κηλίδων

Η βιταμίνη C είναι το SOS αντιοξειδωτικό συστατικό που θα σε βοηθήσει στην καταπολέμηση των σκούρων κηλίδων και λοιπών δυσχρωμιών στο πρόσωπο.

10 Απρ 2024

Mόνικα Μπελούτσι: Το προϊόν που την κάνει να δείχνει 10 χρόνια νεότερη

Το ιδιοφυές makeup trick που ακολουθεί εδώ και χρόνια.