ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ρετινόλη: 5 μύθοι και αλήθειες για το αντιγηραντικό αυτό συστατικό που κάθε δερματολόγος θέλει να γνωρίζουμε

Χρησιμοποίησε σωστά τη ρετινόλη για τα βέλτιστα αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου.

Το ότι η ρετινόλη αποτελεί τη "βασίλισσα" της αντιγήρανσης πιθανόν το γνωρίζεις ήδη, ιδίως αν είσαι λάτρις του skincare. Πρόκειται για την πιο δημοφιλή μορφή της βιταμίνης Α, που λατρεύουν σύσσωμοι οι δερματολόγοι εδώ και χρόνια, προτείνοντάς τη ως την υπέρτατη λύση σε σοβαρές περιπτώσεις ακμής, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες.

Παρ' όλα αυτά, και με το craze που επικρατεί γύρω από το skincare μετά την πρώτη πανδημία, η ρετινόλη έχει γίνει η Νο.1 επιλογή των γυναικών στην αντιγήρανση. Και είναι αλήθεια, πρόκειται για ένα από τα πιο δραστικά συστατικά που προάγει, μεταξύ άλλων, την παραγωγή του κολλαγόνου, βοηθά στο γέμισμα ακόμα και των πιο βαθιών ρυτίδων ενώ αναδομεί την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Ακριβώς όμως λόγω αυτής της επιδραστικότητας και δημοφιλίας της, η ρετινόλη συνιστά ένα από τα πιο ...παρεξηγημένα συστατικά, με πολλές γυναίκες είτε να τη φοβούνται είτε να τη λατρεύουν τόσο πολύ, που καταλήγουν να τη χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο. Εμείς συγκεντρώσαμε 5 μύθους και αλήθειες σχετικά με τη βιταμίνη Α, που κάθε δερματολόγος θα ήθελε να γνωρίζουμε - και που αξίζει να γνωρίσεις κι εσύ, ώστε να την εκμεταλλευτείς στο έπακρο προς όφελός σου.

Και για αρχή, να πούμε ότι η ρετινόλη δεν είναι η μόνη μορφή της βιταμίνης Α - το ρετινοϊκό οξύ και η ρετιναλδεΰδη συνιστούν τα άλλα δύο παράγωγά της, που είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) δραστικά.

Μύθος #1. Η ρετινόλη λεπταίνει, αποδυναμώνει το δέρμα

Αλήθεια: Αυτή η διαδεδομένη άποψη έχει επικρατήσει ευρέως καθώς η ρετινόλη απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα (και άρα την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας), ακριβώς επειδή κάνει ήπια απολέπιση. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι αποδυναμώνει τον επιδερμικό φραγμό, απεναντίας συμβάλει στην ενίσχυση παραγωγής κολλαγόνου με αποτέλεσμα μια λείανση στο πρόσωπο αλλά και μια νεανική όψη με βελτιωμένες τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Μύθος #2. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικίες

Αλήθεια: Ενώ οι πιο εξελιγμένες θεωρίες και απόψεις περί skincare τοποθετούνται γύρω από το ότι οι κρέμες προσώπου δεν έχουν ηλικία, και όλες οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε κρέμα ανεξαρτήτως ηλικιακού γκρουπ, με τη ρετινόλη όλα είναι λίγο διαφορετικά. Οι γιατροί δίνουν ισχυρή σύσταση για χρήση μετά τα 25, για να μην πούμε μετά τα 30, καθώς είναι ένα ισχυρό συστατικό που δεν ωφελεί ιδιαίτερα ένα νεανικό δέρμα - εκτός αν μιλάμε για περιπτώσεις ακμής, οπότε και δίνεται συνταγογραφούμενο σκεύασμα.

Διάβασε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Read Next

25 Απρ 2024

Από το lifting της Τζέιν Φόντα μέχρι την κρυολιπόλυση της Λίντα Εβαντζελίστα: Οι celebrities που μετανιώνουν για τα "τσιμπήματα" αιώνιας νεότητας

Απόλυτα εναρμονισμένες με την ηλικία τους και την φιλοσοφία της αληθινής ομορφιάς μιλούν για τις αισθητικές επεμβάσεις που έχουν μετανιώσει.

23 Απρ 2024

Nail Trends SS24: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες τάσεις της σεζόν

Τι προτείνουν οι κορυφαίοι σχεδιαστές;

Περισσότερα από

Ομορφιά

23 Απρ 2024
23 Απρ 2024

Γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς σωστά το concealer σου;

Η επιλογή της σωστής απόχρωσης είναι το Α και το Ω.

23 Απρ 2024

Τα ανοιξιάτικα χρώματα κραγιόν που κολακεύουν τις γυναίκες άνω των 50

Οι αποχρώσεις και τα φινιρίσματα που κάνουν τα χείλη να δείχνουν σαρκώδη κι ελκυστικά χωρίς να τονίζουν τις λεπτές γραμμές.

22 Απρ 2024

Πριγκίπισσα Νταιάνα, Kέιτ Μίντλετον, Mέγκαν Μαρκλ: Τα αρώματα που επέλεξαν για την ημέρα του γάμου τους

Ποιο ήταν εκείνο το ξεχωριστό άρωμα που διάλεξαν οι royals για την πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους;

22 Απρ 2024

5 πολυτελείς, αντιρυτιδικές κρέμες ματιών που δεν πρέπει να λείπουν από το νεσεσέρ καμίας γυναίκας άνω των 50

Οι αντιρυτιδικές κρέμες που θα βελτιώσουν τις γραμμές και ρυτίδες γύρω από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

21 Απρ 2024

Μαρία Ηλιάκη: Το συσφιγκτικό λάδι σώματος που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια

+ Η κρέμα τόνωσης που ένταξε πρόσφατα στη ρουτίνα της.

19 Απρ 2024

H DIY μάσκα προσώπου που λατρεύουν οι Κορεάτισσες χαρίζει υπέροχη λάμψη στο δέρμα

Φτιάξε μόνη σου τη μάσκα που θα σου χαρίσει το περιβόητο "glass skin".

16 Απρ 2024

Η Τζένιφερ Λόπεζ με το χρώμα νυχιών που όλες οι fashionistas επιλέγουν φέτος την άνοιξη

Το χρώμα που πρωταγωνίστησε στο catwalk, αλλά και στο street style.